Acasa Evenimente VIDEO: Ziua sigurantei rutiere in Romania, sarbatorita cu accidente record

VIDEO: Ziua sigurantei rutiere in Romania, sarbatorita cu accidente record

de Adrian Niculescu

crash test dummy Euro NCAP (sursa - 0-100.ro)

Ziua de 25 septembrie este dedicata sigurantei rutiere, insa pare foarte putin sa avem (doar) o zi care sa ne aminteasca pericolele la care ne expunem si ii expunem si pe altii atunci cand conducem nesabuit. Cifrele arata ca in perioada 2000-2008 numarul de accidente rutiere mortale din Romania au crescut cu 22%, in timp ce, in aceeasi perioada de timp, la nivel european aceste tipuri de evenimente rutiere s-au diminuat cu 28%. Te invit sa urmaresti cateva filme care sa-ti reaminteasca ce consecinte grave poate avea un gest nepotrivit la volan.

Recent, Renault si Orange au semnat un parteneriat pentru responsabilizarea soferilor care folosesc telefonul mobil la volan. Atunci am aflat ca o persoana care scrie un SMS in timp ce conduce este de 23 de ori mai expusa accidentelor, iar una care vorbeste, de cinci ori.

Din nefericire, campaniile de siguranta rutiera par sa ramana fara ecou, accidentele si numarul de morti sunt in continua crestere in Romania.

E drept ca starea drumurilor lasa de dorit, ca numarul masinilor creste, ca avem carute pe drumuri nationale si ca unii conduc pe contrasens pe autostrada, insa toate acestea nu s-ar intampla daca fiecare dintre noi ar fi responsabil la volan.

Ca un gest simbolic, avand ca tema siguranta copiilor, Porsche Romania si Politia Capitalei organizeaza vineri, 25 septembrie, o expozitie de scaune auto pentru copii intitulată „Arta…cu siguranta!” la Muzeul National de Arta al Romaniei (de pe Calea Victoriei). Expozitia a fost deschisa la ora 11:00 si va putea fi vizitata, gratuit, si sambata si duminica, intre orele 11:00 si 15:00.

Alte state au construit campanii agresive de prevenire a accidentelor rutiere, difuzate la televizor. In Romania am avut doua mai memorabile: cea cu fetita care sta intre scaunele din fata si care este proiectata prin parbriz cand tatal de la volan apasa frana si campania care reproduce un accident pe autostrada, iar soferul vinovat isi inchide sotia si fiica in saci destinati cadavrelor.

Te invit sa vezi mai jos cateva filme care prezinta accidente teribile din Romania si cateva campanii de responsabilizare la volan. Eu n-am putut ramane indiferent…

Lasa un comentariu