Acasa Daimler Mercedes ar putea amana cu cativa ani extinderea uzinei ungare, scrie presa din tara vecina, care sustine ca germanii s-ar fi uitat din nou catre Romania

Mercedes ar putea amana cu cativa ani extinderea uzinei ungare, scrie presa din tara vecina, care sustine ca germanii s-ar fi uitat din nou catre Romania

de Vlad Barza

Merceds-Benz CLA (sursa - Mercedes)

Daimler ar putea amana cu doi ani – sau chiar mai mult – extinderea  uzinei din orasul ungar Kecskemet, din cauza situatiei economice instabila din Ungaria, dar si din cauza scaderii cererii in Europa, scrie publicatia index.hu, citand surse din piata. Daimler neaga informatiile si spune ca nu s-a anuntat nicio amanare, insa germanii nici nu au confirmat ca vor extinde operatiunile. Publicatia scrie si ca s-ar fi facut o evaluare privind costurile de constructie si de logistica ale unei unitati de productie in Romania.

Daimler a ales in 2008 sa construiasca o uzina in Ungaria, in detrimentul Romaniei, iar unitatea de la Kecskemet a fost inaugurata in martie 2012 si produce modelele CLA si Clasa B, capacitatea de productie fiind de 150.000 unitati/an.

Publicatia index.hu spune ca Daimler a ales sa amane cu unul-doi ani, dar posibil chiar cu mai multi, extinderea uzinei gandita sa-si  dubleze in 2015 actuala capacitate de productie prin pornirea unor noi linii de asamblare. Una dintre surse spune ca Daimler amana investitiile din cauza climatului socio-economic nefavorabil din Ungaria, unde autoritatile au marit taxele pentru multinationale.

O alta sursa vorbeste deja despre clasica influenta a pietelor vest-europene care scad masiv si care ar demoraliza producatorul auto.

In stirea tradusa in engleza de publicatia economica portfoliu.hu apare si un paragraf in care se mentioneaza ca informatii neconfirmate arata ca Daimler ar fi facut o evaluare legata de costurile de constructie si de cele logistice pentru o unitate de productie in Romania. Acum, in conditiile in care Daimler a investit peste 800 milioane euro in Ungaria si a confirmat 300 milioane euro pentru productia de componente in Romania, ar fi nerealist sa ne gandim ca va urma o uzina auto in tara noastra…

Daimler a venit prompt cu o declaratie in care neaga speculatiile legate de extinderea care ar trebui sa se petreaca intre 2013 si 2015. „Daimler a confirmat la deschiderea uzinei, in martie 2012, ca exista practic potential pentru o extindere a unitatii din Kecskemét. Totusi, nu s-a luat nicio decizie in acest sens, si in consecinta, nici nu se poate vorbi de o amanare”, spun cei de la Daimler.

Daimler a anuntat recent ca va investi 300 milioane dolari in Romania, la Sebes si la Cugir, insa nu pentru constructia de masini, ci pentru extinderea productiei de componente la furnizorul Star Transmission.

O amanare din cauza problemelor economice nu ar fi o surpriza. sa nu uitam ca uzina Ford Craiova si-a inceput cu doi ani mai tazriu activitatea, iar uzina Fiat din Serbia a demarat cu pesrte 18 luni mai tarziu decat aratau primele planuri.

Lasa un comentariu