Acasa Industrie INTERVIU cu Brigitte Eble, director general Bosch Romania: Am putea ajunge la 4-5.000 de angajati in tara daca situatia economica va fi pozitiva

INTERVIU cu Brigitte Eble, director general Bosch Romania: Am putea ajunge la 4-5.000 de angajati in tara daca situatia economica va fi pozitiva

de Vlad Barza

Brigitte Elbe (sursa - Bosch)

Bosch angajeaza 600 de oameni in tara anul acesta, inaugurand si doua capacitati de productie in Ardeal, insa grupul german vrea sa continue angajarile si in anii urmatori, cu conditia ca situatia economica sa fie pozitiva. Bosch incheie anul cu peste 2.000 de angajati si poate ajunge sa aiba 4-5.000 la final de deceniu, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, Brigitte Eble, director general al filialei romane. Cu cat vor creste achizitiile Bosch in tara, ce influenta are cresterea Ford Craiova si de ce au fost 40 de concurenti pe loc la angajarile facute de Bosch puteti citi in articol.

Vlad Barza: Bosch va angaja pana la final de an 300 de oameni la noua fabrica de la Blaj si alti 300 la unitatea din Cluj. In acel moment fabricile vor fi la capacitate maxima sau mai este loc de crestere si in 2014?

Brigitte Eble: Incepem cu 300 dupa care vom extinde pas cu pas. Pana in 2018-2020 ne gandim ca vom avea circa 2.000 de oameni la Cluj si aproximativ 1.300-1.400 la Blaj. Asta insa daca situatia economica va fi pozitiva, bineinteles.

Vlad Barza: Acum, dupa inaugurarea din 8 iunie, la Blaj in cate schimburi se va lucra?

Brigitte Eble: Fabrica nu va functiona de la inceput la capacitate maxima, vom creste pas cu pas. Procesele trebuie sa inceapa sa functioneze, iar premisa este ca trebuie sa treaca 12 luni pana cand toate sunt puse foarte bine la punct.

Vlad Barza: Deci in 12 luni este aproape de capacitatea maxima, sa inteleg?

Brigitte Eble: Depinde si de ce produse va trebui sa fabricam la momentul respectiv, depinde de situatia comenzilor (…) Vorbim de o fabrica ce are angajati complet noi, i-am trimis sase luni la pregatire in Germania si Ungaria, (…) iar produsele ce vor fi fabricate acolo sunt de ultima generatie.

Vlad Barza: Mai rar o companie comunica planuri pe termen atat de lung pentru Romania. Daca situatia economica isi va reveni, cati angajati ar trebui sa aiba Bosch in Romania la finalul acestui deceniu?

Brigitte Eble: Greu de spus, ar insemna sa dam intr-un fel cu zarul, as putea sa zic cinci mii, zece mii, dar este prea lunga perioada de timp si prea greu de apreciat. Daca ma gandesc din punct de vedere realist, probabil ca spre 4-5.000 de angajati vom avea. Si vreau sa mentionez inca un lucru foarte important fiindca, pe langa calitatea de angajator, suntem si un mare cumparator fiindca am cumparat produse si servicii de 111 milioane euro si astfel, in mod indirect am asigurat si garantat un numar de locuri de munca.

Vlad Barza: Da, inteleg ca ati cumparat de la 68 de companii. Cat de mult vor creste achizitiile Bosch in Romania?

Brigitte Eble: Pe an cred ca in medie vom creste volumul de achizitii cu 5-8%, amintindu-ne insa ca situatia economica trebuie sa fie pozitiva.

Vlad Barza: La conferinta din 2012 ati spus ca mutarea unor activitati Dacia in Maroc a afectat un pic cifra de afaceri Bosch in Romania din cauza ca unele produse nu au mai fost facturate local. Persista problema si acum?

Brigitte Eble: Nu, asta a fost doar atunci.

Vlad Barza: Ati mentionat faptul ca produsele fabricate aici merg la un depozit central si ca nu livrati direct la constructori auto. Totusi,  cresterea puternica a productiei Ford la Craiova ajuta in vreun fel afacerile Bosch Romania.

Brigitte Eble: Da, insa cresterea capacitatii de productiei a Ford a inceput abia in 2013 si va deveni clar vizibila anul acesta (…) Cu siguranta si Bosch va beneficia.

Vlad Barza: Cat de mult va deranjeaza partea cu infrastructura, mai ales ca ea este cam proasta, iar In Ardeal sunt doar 50 km de autostrada…

Brigitte Eble: Nu cred ca ne-ar deranja daca am avea mai multe autostrazi (rade) (…) Acesta este si un motiv pentru care noile capacitati de productie sunt foarte aproape de granita de Vest si distanta de transport este mai mica.

Vlad Barza: Am vazut ca a fost foarte nmare concurenta pentru posturile care trebuiesc ocupate in noile capacitati de productie din Ardeal, era chiar si 40 pe loc. Erau printre ei multi oameni cu adevarat calificati sau deja sunt greu de gasit astfel de oameni?

Brigitte Eble: Nu. Am gasit oameni foarte bine pregatiti, insa cand e vorba de acei 40 candidati/loc trebuie sa ne gandim ca foarte multi trimit CV-urile in multe locuri. Ni s-a intamplat ca acelasi candidat sa trimita CV pentru mai multe posturi, atat pentru femeie de serviciu, cat si pentru contabil, inginer, telefonist, acelasi nume aparea de mai multe ori.

Afacerile Bosch in tara au fost de 180 milioane euro anul trecut, iar estimarile pentru anul in curs arata 195 milioane euro. Numarul de angajati a fost de 1.413 la final de 2012 si e de asteptat sa ajunga la 2.038 la sfarsitul anului curent.

Lasa un comentariu