Acasa Piata Auto Cele mai mari companii de leasing auto operational asteapta o crestere a pietei cu 8% in 2013, avans mai mic decat anul trecut

Cele mai mari companii de leasing auto operational asteapta o crestere a pietei cu 8% in 2013, avans mai mic decat anul trecut

de Adrian Mitrea

Animatie Masini (sursa - HPI)

Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO) estimeaza ca piata va creste cu putin peste 8% in acest am, in jurul valorii de 45.000 autovehicule utilizate prin aceasta forma de leasing, fata de 41.500 autovehicule in 2012. Anul trecut cresterea a fost de circa 11% fata de 2011, noteaza ASLO, iar evolutia acestui business in acest an va fi puternic afectata de prevederile din noul Cod Fiscal, care limiteaza  deductibilitatea costurilor cu amortizarea la 1.500 lei/luna.

Conform datelor centralizate de Asociatia Societatilor de Leasing Operational, in topul primelor 5 companii membre intra: LeasePlan Romania, cu o cota de piata de 18%, urmata de ALD Automotive si Porsche Mobility, fiecare cu o cota de piata de 17%. in continuare se regasesc Arval Service Lease Romania, cu 12% cota de piata si RCI Finantare cu o cota de piata de 7%.

„Evolutia pietei de leasing operational in 2012 s-a petrecut in doua faze: in prima parte a anului cu o evolutie dinamica, ducandu-ne in vara la estimarea de crestere de peste 20% pentru finalul de an, urmata de o incetinire accentuata a ritmului de crestere in partea a doua a anului, care ne-a dus in final la o crestere de 11%. Pe langa aceasta dinamica oscilanta, un efect asupra volumelor finale l-a avut si iesirea din piata de leasing operational a unui numar de peste 1.000 de vehicule ale unei flote care a trecut partial in administrare directa de catre reteaua de service”, a declarat presedintele ASLO, Bogdan Apahidean, care este si directorul general executiv (CEO) al LeasePlan in Romania.

In 2012, peste 8.500 autovehicule au fost inmatriculate prin leasing operational, reprezentand o cota de aproape 13% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare noi, potrivit ASLO.

„Evolutia pietei locale de leasing operational depinde insa de solutiile de dialog cu Ministerul Finantelor Publice, pentru a excepta firmele de leasing operational de la nou introdusele prevederi ale Codului Fiscal, care limiteaza deductibilitatea costurilor cu amortizarea la 1.500 lei pe luna. In prima faza se loveste direct in rezultatul firmelor de leasing operational, care vor avea cheltuieli nedeductibile si, prin aceasta, resurse mai mici de reinvestit si, in faza a doua, in firmele utilizatoare ale contractelor de leasing prin cresterea cheltuielilor acestora si afectarea activitatii. Prin aceasta prevedere se impacteaza negativ o intreaga industrie, aflata printre putinele care inregistreaza cresteri”, incheie Bogdan Apahidean.

Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO) a devenit functionala in martie 2011 si este o asociatie profesionala, neguvernamentala, non-profit si apolitica, infiintata pe 17 noiembrie 2010, in conformitate cu legile din Romania. Membrii cu drepturi depline ai ASLO reunesc principalele companii de leasing operational de pe piata romaneasca: ALD Automotive, Alexandros Long Term Rental, Arval Service Lease Romania, BT Finop Leasing, DiRENT Group, Fleet Management Services, Hertz Lease, LeasePlan Romania, Porsche Mobility, Premium Leasing, RCI Finantare Romania, Unicredit Leasing Fleet Management, iar membrii asociati sunt: Autonom Rent a Car, EurotaxGlass’s Romania , Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare si SGS Romania.

ASLO isi propune sa promoveze conceptul de leasing operational si sa sustina cele mai bune practici in industrie fiind o interfata eficienta intre comunitatea pe care o reprezinta si comunitatea de afaceri si autoritati, protejand in acelasi timp interesele membrilor sai.

Lasa un comentariu