Acasa General Motors Toyota a redevenit producatorul auto numarul unu mondial, devansand General Motors si Volkswagen

Toyota a redevenit producatorul auto numarul unu mondial, devansand General Motors si Volkswagen

de Vlad Barza

Toyota Corolla (sursa - Toyota)

Toyota a redevenit cel mai mare producator auto mondial dupa vanzari, devansand General Motors si Volkswagen, care in 2011 depasisera gigantul nipon dupa ce acesta fusese grav afectat de dezastrele naturale din Japonia si Thailanda. Toate cele trei grupuri auto au vandut peste noua milioane de autovehicule in 2012, dar Toyota a fost cel mai aproape de 10 milioane si asteapta un 2013 foarte bun, cu 9,91 milioane vehicule.

Timp de sapte decenii, an de an, General Motors a fost cel mai mare producator auto mondial, iar pozitia de lider a pierdut-o in 2008, cand compania a fost la un pas de faliment si a scapat printr-o restructurare la sange sustinuta de autoritatile din SUA.

Intre 2008 si 2010 Toyota a fost lider, insa niponii au pierdut in 2011 primul loc din cauza a doua dezastre naturale (cutremurul din Japonia si inundatiile din Thailanda) care i-au afectat fabricile proprii, furnizorii si dealerii.

Ei bine, in 2012 Toyota si-a revenit si a vandut 9,74 milioane de automobile in lume, parcursul excelent fiind ajutat de o crestere spectaculoasa de 27% in SUA. 2012 a fost insa un an greu din cauza recheemarilor auto masive, compania nedorind sa mai riste nimic dupa criza recall-urilor din 2009.

General Motors si-a vazut vanzarile crescand cu 3% anul trecut, pana la 9,2 milioane unitati, situatia fiind mai grea pentru Opel care a scazut cu 8%. Totusi, Chevrolet a avut vanzari record de 4,95 milioane unitati, iar in China compania a vandut un numar impresionant de 2,84 milioane automobile.

Pe locul trei la vanzari a fost anul trecut Volkswagen Group care insa a vandut un numar record de 9,07 milioane vehicule, avans de 11% fata de anul precedent. Grupul are ca obiectiv clar sa devina numarul unu mondial pana in 2018, insa crescand in ritmul din prezent poate ajunge lider anul acesta sau in 2014. In SUA vanzarile au avansat cu 34%, iar in China cu 25%, nefiind o surpriza faptul ca cea mai populata tara este si cea mai mare piata pentru VW Group, cu 2,81 milioane vehicule.

Lasa un comentariu