Acasa Honda Honda spune ca va produce cate un nou motor turbo diesel de 1,6 litri la fiecare 138 secunde

Honda spune ca va produce cate un nou motor turbo diesel de 1,6 litri la fiecare 138 secunde

de Adrian Mitrea

Motor Honda 1.6 i-DTEC (sursa - Honda)

Dupa o lunga perioada in care cel mai mic motor turbo diesel al Honda a fost un propulsor de 2,2 litri, producatorul auto japonez are planuri mari cu o unitate de 1,6 litri despre care spune ca va avea o cadenta zilnica de 500 unitati, ceea ce echivaleaza cu un motor produs la fiecare 138 secunde, la un regim de lucru in doua schimburi.

Noul motor turbo diesel Honda 1.6 i-DTEC are o putere maxima de 120 Cai Putere (CP) si livreaza un cuplu maxim de 300 Newton-metru (Nm). Motorul a fost creat special pentru piata europeana si este destinat utilizarii in modelele Civic si CR-V.

Propulsorul diesel nou de la Honda este produs in uzina Honda din Swindon, Marea Britanie, alaturi de motorul 2.2 i-DTEC.

Unitatea 1.6 i-DTEC, cu bloc motor din aluminiu, este cu 47 kg mai usoara decat cea de 2,2 litri, iar toate componentele au fost concepute pentru ca frecarea interna sa fie cat mai mica. Grosimea peretilor cilindrilor a fost redusa la 8 mm, fata de 9 mm la motorul de 2,2 litri.

La o turatie de 1.500 rotatii pe minut (rpm), motorul 1.6 i-DTEC are o frecare mecanica mai mica cu 40% decat motorul 2.2 i-DTEC. Acest lucru face ca uzura, consumul si emisiile sa fie mult diminuate.

Turbina furnizata de Garrett are geometrie variabila si viteza este gestionata electronic de computerele de pe masina, pentru a reduce intarzierea reactiilor (turbo lag). Presiunea maxima asigurata de turbina este de 1,5 bari.

Sistemul de injectie este Bosch solenoid si asigura o presiune de injectie de 1.800 bari.

Honda lanseaza motorul sau 1.6 i-DTEC la circa zece ani de cand competitori puternici pe piata europeana – precum Renault, PSA Peugeot Citroen si Ford – au venit cu motoare turbo diesel eficiente in aceasta plaja de cilindree.

Motor Honda 1.6 i-DTEC injectie Bosch solenoid (sursa - Honda)

Lasa un comentariu