Acasa Citroen Ministrul francez al industriei critica dur grupul PSA Peugeot Citroen, vorbind despre probleme de strategie si lipsa de incredere

Ministrul francez al industriei critica dur grupul PSA Peugeot Citroen, vorbind despre probleme de strategie si lipsa de incredere

de Vlad Barza

Insigna de protest impotriva inchiderii uzinei din Aulnay (sursa - Reuters)

Anuntul PSA Peugeot Citroen care va inchide o uzina si va suprima 8.000 de posturi in Franta continua sa faca valuri, iar Arnaud Montebourg, ministrul francez al industriei, spune ca sunt reale probleme cu strategia PSA. El critica faptul ca grupul nu a ales sa faca aliante profunde cu alti mari constructori auto si mai spune ca nu are incredere in deciziile luate de familia Peugeot. Totul in contexul in care statul nu are actiuni la Peugeot – cum e cazul Renault, unde Franta are 15% -, insa PSA e considerat un simbol national.

Arnaud Montebourg, ministrul francez al industriei, a declarat inaintea unei intalniri cu Philippe Varin, directorul general executiv (CEO) al Peugeot, ca strategia adoptata de PSA este o reala problema, iar alianta parafata cu General Motors isi va arata primele roade abia in 2016. In plus, spune ministrul, este o problema si cu comportamentul actionarilor.

De cand PSA a anuntat ca va suprima 8.000 de posturi si va inchide uzina din Aulnay s-a scris mult si s-au facut comparatii cu strategia aleasa de PSA in comparatie cu Renault si efectele aduse de aceasta.

Tot mai multe voci din industrie atrag atentia asupra faptului ca familia Peugeot, care detine 25% din actiunile PSA, a dorit sa pastreze un control strict asupra grupului si a impiedicat stabilirea unei aliante de proportii precum cea dintre Renault si Nissan, care economisesc enorm punand multe operatiuni la comun.

Aceasta dorinta a familiei Peugeot de a pastra controlul a impiedicat grupul sa se extinda cu fabrici pe mai multe continente, iar faptul ca grupul este dependent de pietele europene face ca vanzarile sa fie afectate dur, acum cand mai multe piete mari din sud sunt in plina criza.

Ministrul industriei se va intalni si cu Thierry Peugeot saptamana viitoare, insa deja a spus ca nu are „extraordinara incredere” in conducerea grupului, reamintind si faptul ca in ultimii trei ani efectivele uzinei de la Rennes s-au redus cu 1.700 de persoane.

„Incotro se indreapta PSA? Unde ne duce?. Vreau sa stiu ce vor face”, se intreaba Arnaud Montebourg.

comenteaza si pe clubcitroen si psaclub

Lasa un comentariu