Acasa Industrie Volkswagen finalizeaza la 1 august procesul de achizitie a Porsche

Volkswagen finalizeaza la 1 august procesul de achizitie a Porsche

de Vlad Barza

Martin Winterkorn, CEO VW Group (sursa - VW)

Propusa fuziune dintre Volkswagen si Porsche a fost amanata de mai multe ori, insa joi, 5 iulie, Grupul Volkswagen a anuntat ca a ajuns la o intelegere pentru a cumpara cu 4,46 miliarde euro un pachet de actiuni care va face ca VW sa detina intreg capitalul Porsche. Volkswagen a preluat 49,9% din capitalul Porsche in septembrie 2009, iar propusa tranzactia va face ca preluarea completa sa se petreaca in jurul datei de 1 august.

In 2008 Porsche incerca sa cumpere Volkswagen, insa nu a reusit, dar s-a ales cu datorii de circa 10 miliarde euro si cu o multitudine de probleme juridice. Apoi lucrurile s-au intors si Volkswagen a anuntat ca va prelua Porsche, primul pas fiind in septembrie 2009, cand VW a preluat 49,9% din capitalul producatorului de masini sport. Volkswagen platea atunci 3,9 miliarde euro si ajuta Porsche sa scape de probleme financiare.

Preluarea completa a Porsche de catre Volkswagen era programata pentru septembrie 2011, insa obstacolele juridice create de incercarile Porsche de a prelua VW in 2008 au produs o amanare.

Acum board-urile celor doua mari grupuri au ajuns la un acord, iar fuziunea se va produce in jurul datei de 1 august, cu aproape doi anui mai repede decat se estima initial.

Volkswagen Group are 400.000 angajati pe plan mondial si a realizat venituri de 159 miliarde euro in 2011 si profit net de peste 15 miliarde euro. Porsche Automobil Holding SE are 12.000 de angajati si a realizat venituri de 10,9 miliarde euro in cel mai recent an fiscal.

Lasa un comentariu