Acasa Ford Cum ar fi putut arata Ford B-Max. Una dintre primele ipoteze de design a fost facuta publica

Cum ar fi putut arata Ford B-Max. Una dintre primele ipoteze de design a fost facuta publica

de Adrian Mitrea

Ford B-Max in primele ipoteze de design (sursa - 0-100.ro)

Designerul Ford Eugen Enns a dezvaluit, cu ocazia prezentarii oficiale a Ford B-max in Romania, una dintre ipotezele de design pentru B-Max, luata in calcul in partea de inceput a proiectului. Masina avea un alt model de blocuri optice, o grila fata inversata, cu partea mai ampla jos, nu sus, si un profil mai agresiv.

Chiar si asa, masina finala pastreaza destul de fidel ideile initiale, reiese din prezentarea facuta de Enns, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), unde Ford B-Max a fost prezentat oficial presei din Romania si dealerilor.

Ford B-Max, micul automobil de familie fabricat exclusiv la Craiova, are un pret de pornire de 13.400 euro cu TVA pe piata romaneasca. Cea mai scumpa versiune, fara dotari optionale, costa 17.650 euro cu TVA, iar o varianta cu maxime dotari poate trece de 20.000 euro. Masina a debutat in premiera mondiala la Salonul Auto de la Geneva (6-18 martie) si doar in putine tari au fost anuntate preturile. In Franta, de exemplu, masina costa intre 15.800 euro si 22.300 euro, inclusiv TVA.

click aici pentru poze de la evenimentul de lansare

Pentru cei care comanda masina inainte de 15 septembrie, cand are loc lansarea pentru marele public, Ford spune ca ofera cadou aerul conditionat si instalatia radio cu CD si MP3 – pentru versiunea de baza, Ambiente, care costa 13.400 euro cu TVA. In total, B-Max este disponibil in trei versiuni de echipare: Ambiente, Trend si Titanium.

Gama de motorizari a lui Ford B-Max este formata din urmatoarele motoare:

  • 1,5 litri turbo diesel, de 75 CP – motor complet nou in gama Ford
  • 1,4 litri pe benzina (aspirat), de 90 CP
  • 1,6 litri turbo diesel, de 95 CP
  • 1,6 litri pe benzina (aspirat), de 105 CP
  • 1 litru pe benzina (turbo), de 100 CP
  • 1 litru pe benzina (turbo), de 120 CP

Preturi Ford B-Max (sursa - Ford)Cea mai economica versiune va consuma in medie 4 litri de motorina/100 km. Primele livrari in Romania vor fi facute in iulie, iar lansarea comerciala, pentru publicul larg, va avea loc in septembrie. Ford si-a propus sa vanda 500 de masini B-Max in acest an in Romania, iar in 2013 circa 2.000 exemplare (2% din productie).

Printre echipamentele cu care vor fi dotate versiunile de top ale B-Max se disting: parbriz incalzit, scaune fata incalzite, sistem Start & Stop si senzori de parcare. Ford B-Max are culori inspirate din lumea modei si a fost proiectat sa obtina 5 stele din 5 la testele Euro NCAP.

Ford B-Max inglobeaza o gama de tehnologii ce reduc consumul de combustibil si emisiile de CO2. Printre acestea se numara sistemul Auto Start & Stop (S/S – care opreste automat motorul cand autovehiculul este in stationare), sistemul de informare a soferului Ford Eco Mode (care ii ajuta pe soferi sa adopte un stil de condus mai economic), Gear Shift Indicator (care indica cele mai eficiente puncte de schimbare a vitezelor) si Smart Regenerative Charging (care incarca bateria in cele mai economice puncte de pe parcursul unei calatorii).

Ford B-Max inglobeaza doua premiere importante Ford. Una este un nou motor turbo diesel de 1,5 litri, ce dezvolta 75 Cai Putere (CP), iar alta tine de sistemul de infotainment SYNC. Practic pe modelul B-Max SYNC debuteaza in Europa. In SUA, SYNC este deja montat pe patru milioane de masini, potrivit Ford. Pana in 2015 compania americana vrea sa vanda 3,5 milioane de masini dotate cu SYNC. Pe langa conectivitatea avansata cu terminale mobile de ultima generatie, SYNC va putea apela automat 112 in caz de accident si transmite automat coordonatele GPS ale masinii pentru ca echipajele de interventie sa poata salva eventualele victime mai usor.

Ford vrea sa produca 60.000 unitati B-Max, in acest an, la Craiova, iar in 2013 peste 100.000 unitati. Ca urmare a unui nou acord incheiat de Ford cu statul roman, parafat in data de 16 martie, Ford va realiza intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2017 o productie de automobile de 810.000 de unitati si o productie de motoare de 1,5 milioane unitati. Ford B-Max este produs in proportie de 45% in Romania, iar pe viitor compania vrea sa ajunga la un nivel de integrare de 60%.

Lasa un comentariu