Acasa Foto FOTO: Kia lanseaza masina electrica Ray EV

FOTO: Kia lanseaza masina electrica Ray EV

de Adrian Mitrea

Kia Ray EV (sursa - Kia)

Producatorul auto coreean Kia face primul mare pas in era masinilor electrice prin modelul Ray EV, o masina patratoasa ce are o autonomie de pana la 139 kilometri si poate fi reincarcata in 25 de minute la o priza de mare voltaj. In 2012 vor fi produse 2.500 de exemplare, urmand sa fie utilizate de agentii guvernamentale.

Kia Ray EV este varianta cu propulsie electrica a modelului Ray. Acesta are in mod traditional un motor pe benzina de 1 litru. Conceptul Kia Ray, prezentat la Salonul Auto de la Geneva din martie 2010, era o masina cu aspect de sedan, compacta, care anticipa ambitiile Kia de a intra in liga producatorilor de masini electrice. Iata insa ca designul variantei finale este foarte indepartat de concept.

click aici pentru galeria foto

Ray EV dispune de un propulsor electric de 50 kW/68 Cai Putere (CP) ce dezvolta un cuplu de 167 Newton-metru (Nm). Propulsorul creaza si presiune hidraulica pentru sistemul de franare si este alimentat de la o baterie litiu-ion cu o capacitate de 16,4 kWh (330V), gandita pentru utilizare timp de zece ani. Aceasta este amplasata sub bancheta spate si podeaua portbagajului.

Masina ajunge la 100 km/h in 15,9 secunde si poate atinge o viteza maxima de 130 km/h. Ray EV are 3.593 mm lungime, 1.595 mm latime, 1.700 mm inaltime, un ampatament de 2.520 mm si cantareste 1.185 kg (+187 kg fata de modelul pe benzina).

Soferul poate alege unul dintre cele trei moduri de functionare disponibile:

  • D – drive, utilizare normala
  • E – eco, gandit pentru a minimiza consumul de energie, in detrimentul performantelor dinamice
  • B – brake, accentueaza frana de motor si recupereaza mai eficient energie la franare. Acest mod este pretabil coborarilor in zone montane

Ca si la alte masini electrice, sistemul de navigatie include punctele de reincarcare cele mai apropiate. In acest moment exista 500 de statii in Coreea de Sud, iar pana la sfarsitul anului viitor vor exista 3.100. La o priza de 220V masina poate fi reincarcata in 6 ore, dar la o priza de mare voltaj timpul poate scadea la 25 minute.

In dotarea standard Kia Ray EV are VESS (Virtual Engine Sound Sistem – sistem de avertizare acustica pentru pietoni, cand masina da in marsarier sau ruleaza cu viteze mai mici de 20 km/h), VDC (sau ESP – sistem electronic de control al stabilitatii), HAC (asistenta la pornirea din rampa) si sase airbag-uri.

Desi este destinata exclusiv pietei coreeane, Kia Ray EV arata ca producatorul asiatic este gata sa intre pe piata masinilor electrice alaturi de nume mai sonore precum Renault.

Lasa un comentariu