Acasa Romania Noua taxa auto a fost aprobata de comisia pentru administratie din Senat

Noua taxa auto a fost aprobata de comisia pentru administratie din Senat

de Vlad Barza

(sursa - 0-100.ro)

Senatorii din Comisia pentru administratie a Senatului au adoptat, marti, in unanimitate proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Proiectul initiat de Guvern introduce o metoda de calcul care permite „taxarea corecta si reala a poluatorilor, bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului„, ajungandu-se astfel la reducerea taxei cu circa 25-30% fata de nivelul actual, noteaza Agerpres. Acelasi proiect va trebui supus la vot in plenul Senatului.

Potrivit expunerii de motive, legea are la baza principiul ‘poluatorul plateste’. Astfel, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 2007 pentru care nu a fost platita o taxa de poluare.

Potrivit proiectului de lege, taxa se face venit la bugetul Fondului pentru Mediu si se gestioneaza de Administratia Fondului pentru Mediu, in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului.

Taxa auto se aplica si in 2012 in forma din prezent, astfel ca la anul nu se pune problema inlocuirii ei cu un impozit anual, spunea recent Ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Acelasi ministru declara in august ca actuala taxa va fi inlocuita de o carte verde, urmand ca posesorii de automobile sa se duca anual pentru verificarea noxelor masinilor, iar cuantumul taxei sa fie in functie de rezultatul masuratorilor.

Lasa un comentariu