Acasa Tehnologie VIDEO: IBM vrea sa puna senzori pe toate locurile de parcare pentru ca autoritatile sa colecteze mai multi bani

VIDEO: IBM vrea sa puna senzori pe toate locurile de parcare pentru ca autoritatile sa colecteze mai multi bani

de Vlad Barza

Tot mai multe orase sunt sufocate de traficul intens (sursa - Reuters)

IBM propune un sistem prin care fiecare loc de parcare din orase sa fie dotat cu doi senzori care sa monitorizeze cat timp este ocupat acel loc si daca soferii au platit, ideea fiind ca autoritatile sa colecteze mai multi bani din taxele de parcare, iar soferii sa gaseasca mult mai usor locurile, noteaza PC World. IBM va testa ideea cu o mica firma din San Francisco printr-o aplicatie pentru iPhone si Android prin care soferii vor putea vedea exact ce locuri de parcare sunt libere in apropiere.

IBM spune ca locurile de parcare trebuie privite ca o sursa extrem de buna de bani si adauga ca in prezent potentialul acestor locuri este foarte putin exploatat. IBM a facut un parteneriat cu un mic start-up numit Streetline care produce senzori, iar aplicatia consta in instalarea a cate doi senzori pe fiecare loc de parcare: unul care sa monitorizeze daca locul e ocupat iar altul sa fie in legatura cu aparatele de taxare pentru a se vedea daca soferul plateste.

Senzorii trimit in timp real rezultatele catre un soft IBM care face o agregare si poate determina exact ce locuri au fost mai ocupate, in ce zona taxele nu au fost achitate si intre ce ore este gradul maxim respectiv minim de ocupare.

Pentru municipalitati avantajul tine de faptul ca vor putea vedea exact ce locuri sunt cele mai cautate si in ce zone nu prea e cerere. In plus, orasele ar putea decide sa ofere tarife diferentiate, bazandu-se pe informatii cat se poate de noi si de complete.

Pentru soferi, utilitatea aplicatiei se traduce prin existenta unei aplicatii de iPhone si Android care sa le indice soferilor in timp real ce locuri sunt libere in apropierea pozitiei lor. Parcarea va putea fi platita prin intermediul aplicatiei care le va permite soferilor sa-si prelungeasca timpul de stationare fara a se mai duce sa isi ia un nou tichet. IBM spune ca aplicatia este importanta fiindca informatiile deficitare legate de locurile libere de parcare sunt de vina pentru aglomeratia din orase.

Lasa un comentariu