Acasa Ford Primele detalii oficiale despre motorul pe care Ford il va produce la Craiova: capacitate de 1 litru si putere similara unuia de 1,6 litri

Primele detalii oficiale despre motorul pe care Ford il va produce la Craiova: capacitate de 1 litru si putere similara unuia de 1,6 litri

de Adrian Mitrea

 

Motor EcoBoost (sursa - Ford)

Ford a anuntat primele detalii despre cel mai mic motor din istoria sa, cu o capacitate cilindrica de 1 litru. Acesta este pe benzina, supraalimentat cu turbina si dezvolta o putere echivalenta sau mai mare decat a unui propulsor pe benzina de 1,6 litri fara turbo, adica peste 90-100 Cai Putere (CP). Acest motor va fi produs si in Romania incepand de anul viitor si va echipa mai multe modele Ford la nivel mondial. In plus, constructorul auto american a anuntat ca lucreaza si la o cutie de viteze automata cu opt trepte.

Noul motor face parte din familia EcoBoost (asa isi numeste Ford propulsoarele turbo pe benzina), are trei cilindri, este cel mai mic propulsor din istoria Ford si a fost dezvoltat la Centrul Tehnic din Dunton, Marea Britanie, a anuntat compania.

„Ultimele calibrari ale motorului se fac chiar acum”, se arata intr-un comunicat al Ford.

Propulsorul va livra aceeasi putere si cuplu echivalente sau superioare in comparatie cu majoritatea motoarelor aspirate (fara turbo) de 1,6 litri, a declarat vicepresedintele Ford pentru dezvoltare de produs Derrik Kuzak.

Motoarele de 1,6 litri la care se refera oficialul Ford au in general intre 100 si 120 CP. Chiar si asa, este posibil ca motorul Ford de 1 litru EcoBoost sa fie disponibil si in versiuni de putere mai mica, sub pragul de 100 CP, chiar daca este capabil sa depaseasca considerabil acest prag. Practici similare au majoritatea constructorilor auto, care ofera sau vor oferi, pentru motoare turbo pe benzina de 1 litru, puteri cuprinse intre circa 80 si 130 CP.

Desi in comunicatul de presa prin care anunta cele cateva detalii despre noul propulsor Ford nu spune unde va fi produs, este de notorietate faptul ca producatorul auto american s-a angajat sa fabrice la Craiova un motor de mica cilindree cu trei cilindri. Conform planurile amanate cu un an ale Ford, in 2013 uzina din Craiova ar trebui sa produca 250.000 de astfel de motoare pe an. Detaliile despre ce anume va produce Ford la Craiova si cand poti gasi in aceasta stire din august 2010.

Acest nou motor a echipat si prototipul Ford B-Max, masina care va fi produsa in varianta de serie la Craiova si doar aici, incepand cu ultimele luni din acest an-inceputul anului viitor. Chiar daca mai multe surse din companie dau acest lucru ca sigur, oficialii Ford au fost evazivi in ceea ce priveste declaratiile referitoare la planurile pentru Craiova, mentionand aproape obsesiv ca isi mentin angajamentele.

Revenind la motor, acesta dispune de noi tehnologii care-i permit sa se incalzeasca mai repede si sa aiba frecare redusa intre componentele interne, fapt ce-i confera o eficienta si performante ridicate.

Detalii despre cutia de viteze automata cu opt viteze nu exista, dar Ford spune ca aceasta se afla in dezvoltare. Potrivit planurilor anuntate ale Ford, aceasta transmisie nu va fi produsa in Romania.

Compania americana noteaza ca noua cutie de viteze va avea senzori de ultima generatie, care vor permite analizarea din timp a datelor si vor conduce in final la schimbari rapide de viteze si un stil de functionare ce anticipeaza cerintele soferului.

La sfarsitul acestui an Ford va incepe sa produca, in Detroit, SUA, o alta transmisie, destinata autovehiculelor hibride.

Lasa un comentariu