Acasa Piata Auto Top 20 al marcilor auto in functie de emisiile de dioxid de carbon

Top 20 al marcilor auto in functie de emisiile de dioxid de carbon

de Adrian Mitrea

(sursa - 0-100.ro)

Fiat, Toyota si Seat sunt marcile ale caror masini vandute in 2010 in Europa au cele mai mici emisii de dioxid de carbon (CO2), Dacia se afla in topul cinci al celor mai poluante branduri, iar Mercedes-Benz sta cel mai rau, potrivit unui raport al Jato, care trebuie totusi citit printre randuri.

Media emisiilor de CO2 pentru fiecare marca sau grup auto in parte este calculata in functie de media greutatii si media emisiilor de CO2 ale tuturor automobilelor fiecarui brand/grup auto livrate intr-un an. Datele se refera la cele mai bine vandute marci si grupuri auto.

Pentru a intelege mai bine tabelele de mai jos trebuie sa tii cont de doua situatii:

  • daca o marca/grup auto are vanzari reduse si acele masini livrate sunt in general mici, echipate cu motoare de capacitate cilindrica redusa, media emisiilor va fi, desigur, la un nivel scazut;
  • o marca premium (care are in general in oferta masini si motorizari mari) cu vanzari semnificative are toate sansele sa ajunga la coada clasamentului emisiilor.

Topul marcilor auto in functie de emisiile de CO2 (sursa - Jato)

Asa se explica, de exemplu, ca Skoda si Seat stau mai bine decat Volkswagen la capitolul emisii. Skoda si Seat vand mai putine unitati decat Volkswagen, iar motorizarile sunt in mare aceleasi. Balanta in favoarea primelor doua marci poate fi inclinata mai puternic daca acele automobile Skoda si Seat au fost echipate preponderent cu motoare mici si mai putin gurmande.

Media emisiilor de CO2 impusa de UE pentru 2015 este de 130 de grame pe kilometru, tinta care poate fi atinsa chiar si de marcile de la coada clasamentului de mai jos, in contextul in care in urmatorii ani politica de downsizing (motoare mai mici si mai potente) si hibridizarea vor creste substantial.

Jato noteza ca Volvo a facut cele mai mari progrese, prin introducerea variantelor DRIVe pe mai multe modele. Astfel, emisiile medii ale masinilor vandute de Volvo s-au redus cu 13,8% in 2010 fata de 2009.

Ferrari este de departe cea mai poluanta marca, cu o medie a emisiilor de CO2 de 326,8 grame pe kilometru, in scadere cu 46,3 g/km fata de 2009.

Portugalia este tara in care emisiile medii de CO2 ale parcului auto sunt cel mai scazute, iar tari precum Suedia, Elvetia si Norvegia au emisiile cele mai ridicate. Asta sa explica si prin faptul ca in ultimele trei tari nivelul de trai este mai ridicat si oamenii isi permit automobile cu motoare mai mari. Romania nu a fost inclusa in studiu.

Topul grupurilor auto in functie de emisiile medii de CO2 si de greutatea medie (sursa - Jato)

Topul tarilor in functie de emisiile de CO2 ale masinilor (sursa - Jato)

Lasa un comentariu