Acasa Industrie Productia auto mondiala ar putea scadea cu 30% din cauza calamitatilor din Japonia

Productia auto mondiala ar putea scadea cu 30% din cauza calamitatilor din Japonia

de Radu Preda

Honda pe linia de asamblare (sursa - Honda)

Productia auto mondiala ar putea scadea cu 30% in acest an, ca un efect al cutremurelor din Japonia, mai multi constructori mari de masini fiind afectati, estimeaza compania de cercetare IHS Automotive, citata de The Detroit News.

Producatorii de masini vor depinde de cat de repede se vor misca furnizorii de piese auto din Japonia sa se reintoarca in piata.

Analistii spun ca daca furnizorii de componente auto nu reincep in sase saptamani , productia globala de masini va scadea cu 100.000 de automobile pe zi, reprezentand o cadere de 30% . In medie, la nivel global sunt produse intre 280.000 si 300.000 de masini pe zi.

Majoritatea pieselor de provenienta japoneza sunt componente electronice si de transmisie.

Caderea productiei auto la nivel modial poate ajunge chiar si la 40%, in cazul unui scenariu pesimist potrivit caruia producatorii auto japonezi nu-si vor reveni complet in doua luni.

Cifrele sunt insa usor alarmiste pentru ca un alt studiu, realizat de J.D. Power, arata ca Japonia a pierdut o productie de aproape 230.000 de vehicule in doua saptamani, de la primul cutremur devastator, produs pe 11 martie, si pana in prezent.

Productia mondiala de automobile a crescut cu 22,2% anul trecut, fata de 2009, la un total de 58.264.344 unitati. Clamentul tarilor este condus de China, Japonia si Germania.

Lasa un comentariu