Acasa Industrie Un nou motiv pentru ca preturile masinilor sa creasca: adezivii se scumpesc cu 10-15%

Un nou motiv pentru ca preturile masinilor sa creasca: adezivii se scumpesc cu 10-15%

de Radu Preda

Fabricatie BMW Seria 6 Convertible (sursa - BMW)

Cresterea preturilor materiilor prime va scumpi anumiti adezivi produsi de colosul Henkel pentru industria auto, acesta fiind un nou factor care ar putea conduce la cresterea preturilor automobilelor, pe langa majorarea pretului la cauciuc si la alte materii prime.

Henkel, producator german de bunuri de larg consum infiintat in 1876, produce pentru industria auto rasini uscate, produse pentru tratarea metalelor, adezivi si etansanti folositi ca sigiliu impotriva vantului, apei sau zgomotelor. Pretul variaza in functie de segmentul de piata si tehnologie, insa in medie produsele se vor scumpi cu 10-25%, a anuntat Henkel.

Majorarea de pret este un rezultat al escaladarii continue a costurilor cu materia prima in ultimele 15 luni, din cauza cresterii pretului petrolului si produselor pe baza de gaze naturale.

In continuare sunt asteptate cresteri de pret la spume poliuretanice, adezivi, masticuri, lubrifianti si produse de tratare a suprafetelor.

Scumpirea adezivilor este doar unul dintre semnalele ce anunta scumpirea masinilor. Reputatul holding financiar Goldman Sachs estimeaza ca pretul unui kilogram de cauciuc va ajunge la 4,40 dolari in 2011, fata de un dolar in 2008.

Toate aceste scumpiri se pot reflecta in preturile masinilor, dar exista si posibilitatea ca strategii de achizitii bine puse la punct de marii producatori auto sa atenueze sau chiar sa anuleze efectele negative din piata.

Lasa un comentariu