Acasa Piata Auto Stroe: Vremea automobilelor electrice va veni peste 10-15 ani

Stroe: Vremea automobilelor electrice va veni peste 10-15 ani

de Adrian Mitrea

Presedintele ACAROM, Constantin Stroe (sursa - 0-100.ro)

Masinile electrice sunt departe de a deveni o realitate a strazilor din Romania, desi primele astfel de autoturisme se vor gasi in showroom-urile din tara incepand cu acest an. Vremea automobilelor electrice va veni peste 10-15, este de parere Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor Auto din Romania (ACAROM), vicepresedinte al Automobile Dacia si membru in comisia care pregateste strategia Romaniei pentru mobilitate electrica.

„Nu vad masini electrice in Romania in 2011, decat asa date decat ca niste… Poate la vreun municipiu istet, care sa inceapa sa faca niste probe. Trebuie infrastructura”, a declarat Stroe, intr-o discutie restransa cu presa.

Incepand cu 2011, Mitsubishi, Citroen, Peugeot si mai apoi Renault vor avea disponibile la vanzare masini electrice (Mitsubishi i-MiEV, Citroen C-Zero, Peugeot iOn, Renault Fluence Z.E. si Renault Kangoo Z.E.). Mai mult, primele demonstratii cu masini electrice Renault in Romania ar trebui sa demareze in urmatoarele luni.

Desi a trecut mai bine de jumatate de an de la infiintarea „Grupului de lucru interministerial pentru stabilirea unei strategii de incurajare a fabricarii autovehiculului electric in Romania„, din care face parte si Stroe, o strategie clara n-a iesit la iveala. Asta in contextul in care tari precum Marea Britanie, Portugalia, Olanda si Irlanda au anuntat deja ca acorda stimulente financiare pentru cei care-si cumpara masini electrice.

In noiembrie 2010, MEDIAFAX scria ca Guvernul va introduce un pachet de stimulente financiare pentru incurajarea achizitiilor de masini electrice, destinate atat cumparatorilor, prin acordarea unei „prime ecologice”, cat si producatorilor, prin deducerea cheltuielilor din impozitul pe profit sau acordarea de ajutoare de stat.

Se pare ca drumul e lung pana acolo.

„E o moda sa discuti despre masini electrice, dar va spun ceva: Nu cred in succese fulminante nici in tarile puternic dezvoltate. Asta nu inseamna ca sunt un conservator incurabil, ca nu pot sa gandesc mai departe… Va veni vremea lor, dar va veni peste 10-15 ani. Am avut puterea sa-i spun domnului prim-ministru ca Romania, in urmatorii zece ani, daca va reusi sa faca o parte din automobilul electric, va fi o reusita. Sa producem ceva… nu caroseria. Caroseria e un lucru clasic. Ceva din cele doua elemente specifice masinilor electrice: baterie si motor”, a spus Stroe.

Potrivit acestuia, cercetarile in domeniu sunt foarte costisitoare, iar  Romania ca tara si companiile locale producatoare de componente auto nu au resursele necesare pentru investitii serioase.

Europa ar putea deveni cea mai mare piata pentru masini electrice in 2020, an in care estimarile firmei de cercetare J.D. Power indica o piata mondiala de 1,3 milioane de vehicule electrice, echivalentul a 1,8% din totalul automobilelor vandute anual.

0-100.ro a testat pana acum doua masini cu propulsie electrica (Renault Fluence Z.E. si Tesla Roadster), un automobil pe hidrogen (Opel Hydrogen4) si trei automobile hibride (Toyota Auris HSDBMW X6 ActiveHybrid si Honda Insight).

Lasa un comentariu