Acasa Romania Ioan Repede, Rombat: Masinile electrice si hibride au nevoie de ani de zile de sustinere guvernamentala

Ioan Repede, Rombat: Masinile electrice si hibride au nevoie de ani de zile de sustinere guvernamentala

de Adrian Mitrea

Rombat (sursa - Rombat)

Masinile electrice si hibride sunt departe de a deveni majoritare pe piata, iar pentru a putea fi mai usor acceptate de clienti vor avea nevoie de zeci de ani de sustinere din partea guvernelor, a declarat pentru 0-100.ro Ioan Repede, director general al producatorului de baterii Rombat.

„Suntem departe de masina electrica. Noi (Rombat – n.r.) ne orientam spre tehnologii microhibride, despre care credem ca vor avea o crestere consistenta in urmatorii ani”, a spus Repede.

Intrebat ce parere are despre intentiile guvernului Romaniei de a stimula fiscal producerea si cumpararea de masini electrice, Repede a spus ca initiativa este binevenita si ca Rombat este gata sa aplice pentru scheme de ajutoare de stat si fonduri europene.

Potrivit lui Repde, niciun tip de baterie nu s-a desprins in castigator in lupta pentru masini electrice.

Producatorul de acumulatori Rombat din Bistrita va incepe fabricatia de baterii pentru masini hibride, din 2012, acestea urmand sa echipeze masini hibride produse de grupul auto francez PSA Peugeot Citroen, potrivit unor declaratii anterioare ale lui Repede.

Europa ar putea deveni cea mai mare piata pentru masini electrice in anul 2020, an in care estimarile firmei de cercetare J.D. Power indica o piata mondiala de 1,3 milioane de vehicule electrice, echivalentul a 1,8% din totalul automobilelor vandute anual.

Cu alte cuvinte, J.D. Power estimeaza ca, in 2020, in Europa vor fi vandute 742.000 de masini electrice, in China circa 332.000 unitati, iar in SUA si Japonia cate aproximativ 100.000 masini. Deci in total 1,3 milioane unitati.

De asemenea, studiile reputatei companii mai indica faptul ca, in 2020, SUA vor fi cea mai mare piata pentru masini hibride (1,7 milioane unitati), urmand apoi Europa (977.000 masini), Japonia (875.000 unitati) si China (circa 100.000 exemplare). In total e vorba de 3,9 milioane vehicule hibride.

Astfel, in 2020 vor fi vandute 5,2 milioane de masini electrice si hibride, adica 7,3% din totalul celor 70,9 milioane de automobile care isi vor gasi cate un proprietar in acel an, potrivit estimarilor.

Cota de piata a masinilor pur electrice ar fi deci de 1,8%, iar cea a masinilor hibride de 5,5%.

Aceste estimari publicate de J.D. Power arunca in aer previziunile optimistilor industriei auto, cum ar fi Carlos Ghosn, care sustin ca piata masinilor electrice ar urma sa reprezinte circa 10% din total, nicidecum 1,8%.

Lasa un comentariu