Acasa Ford Ford dezvolta tehnologii wireless de evitare a accidentelor

Ford dezvolta tehnologii wireless de evitare a accidentelor

de Costea Arsene

Interior Ford S-Max (sursa - Ford)

Cercetatorii grupului auto american Ford lucreaza la sisteme avansate de evitare a accidentelor, pe baza tehnologiilor wireless si GPS.

Aceste tehnologii vor ajuta masinile sa comunice intre ele in trafic, furnizandu-le soferilor un instrument in plus care sa-i faca sa evite accidente sau sa diminueze efectele acestora, se arata intr-un comunicat al Ford.

Sistemul Automat de Franare in Intersectie pentru Evitarea Coliziunilor de la Ford (ABICAS), aflat momentan in studiu, foloseste senzori si informatii oferite de sistemul GPS, pentru a detecta locatia relativa a celorlalte autovehicule echipate cu astfel de sisteme.

Echipamentul va avertiza soferii de iminenta unor coliziuni laterale si chiar va activa instantaneu franele, daca este necesar, pentru a evita sau a limita pagubele cauzate de accidente.

Noul sistem va putea functiona in paralel cu beneficiile furnizate de radarele si camerele cu senzori amplasate pe marginea drumului. Astfel, daca primele doua detecteaza prezenta automobilelor situate in fata si in spatele automobilului monitorizat, senzorii ofera o acoperire de 360 de grade in jurul masinii.

Aceste informatii furnizate de la o multitudine de senzori sunt coroborate, iar cu ajutorul unor algoritmi va fi determinata iminenta unei coliziuni, ceea ce va activa automat franele vehiculului – toate aceste lucruri urmand sa aiba loc intr-o fractiune de secunda.

Noul sistem dezvoltat de Ford are la baza cercetarile facute in cadrul proiectului „Intersectia Inteligenta„, care presupune dotarea unei intersectii cu tehnologie de monitorizare a semnalelor luminoase si echipamente de avertizare impotriva pericolelor iminente.

Aproximativ 40% dintre accidentele de circulatie din Statele Unite au loc in intersectii, in acest caz impactul lateral fiind cel mai comun, informeaza Administratia pentru Siguranta Traficului pe Autostrada din SUA (NHTSA).

Pentru ca vehiculele sa poata comunica, vor trebui sa fie stabilite reguli comune pentru ca fiecare producator auto sa le poata respecta”, a declarat seful tehnic al diviziei Ford de Cercetare privind Siguranta Activa si Inginerie Avansata, Mike Shulman.

In Germania, Ford colaboreaza cu alti constructori auto, dar si cu guvernul, pentru a gasi solutii la problema sigurantei rutiere.

Lasa un comentariu