Acasa Evenimente VIDEO, FOTO: Povestea lansarii Ford Galaxy si S-Max in Romania. Moment de adio pentru Romcar

VIDEO, FOTO: Povestea lansarii Ford Galaxy si S-Max in Romania. Moment de adio pentru Romcar

de Adrian Mitrea

Lansare Ford Galaxy si Ford S-Max (sursa - 0-100.ro)

Romcar, compania din grupul Tiriac care importa vehiculele Ford in Romania de 18 ani, a lansat noile generatii ale modelelor Ford Galaxy si Ford S-Max, moment ce coincide cu o neoficiala petrecere de ramas bun. Ford si Romcar se despart de la 1 august 2010.

E miercuri, 14 iulie 2010. Si e foarte cald in Bucuresti, desi e abia ora 11:00. La Clubul Diplomatilor e forfota mare pe langa doua masini frumos acoperite cu o panza vopsita in deja celebra culoare Ford, albastru.

Sunt chipuri noi si vechi. Unii colegi din presa lipsesc, ca doar e criza si concedierile nu au loc exclusiv in sistemul bugetar… Un sentiment de incertitudine se citeste si pe fata angajatilor Romcar, care practic nu vor mai avea ce face peste doua saptamani.

click aici pentru galeria foto

Mai marii grupului Tiriac au spus recent ca oamenii vor fi redistribuiti la celelalte marci pe care familia Tiriac va continua sa le importe (Mitsubishi, Hyundai, Land Rover si Jaguar). Pe de alta parte, cativa dintre angajatii Romcar se vor alatura Companiei Nationale de Vanzari (CNV) a Ford (adica un birou oficial al constructorului care se va ocupa cu importul si marketingul Ford la noi in tara, de la 1 august 2010).

Gabriel Bondarenco, director general Romcar (sursa - 0-100.ro)Se simte o usoara tensiune in aer. Unii sunt pe final de mandat, iar ceilalti sunt prea noi ca sa vorbeasca.

Seful Romcar, Gabriel Bondarenco, se scuza de cateva ori in fata presei prin „vin imediat”, dar evenimentul se incheie insa fara o „confruntare”. Eram curiosi cu totii sa aflam ce se va intampla cu Romcar de la 1 august 2010 incolo. Va fi lichidata compania, va importa o alta marca, va fuziona cu firma foarte apropiata ca denumire Romcar Motors (dealer Ford si Hyundai, deci nu importator)… Probabil vom afla cu alta ocazie. De ce e asta important? Pai e… pentru ca la Romcar lucreaza aproape 100 de romani, profesionisti in afacerile auto. E vorba pana la urma de iesirea sau ramanerea in joc a unor oameni valorosi si a unei companii ce s-a aratat foarte responsabila in Romania ultimilor 18 ani.

Paul Flanagan, director CNV Ford (sursa - 0-100.ro)Pe de alta parte, seful CNV, Paul Flanagan, 41 de ani, e prea la inceput sa vorbeasca deschis, dar totusi vorbeste. Se rezuma cateva vorbe de curtoazie si la eterna reafirmare a planurilor Ford pentru uzina de la Craiova.

Pana la ceva palpabil, Ford asambleaza la Craiova (deci nu produce) utilitare Transit Connect de la 8 septembrie 2009, cu piese importate din Turcia. A ajuns in prezent la o cadenta de asamblare de 85 de vehicule pe zi, adica de fix 16 ori mai putin decat face Dacia la Mioveni.

Probabil ca te intrebi cand vom vedea pe piata si automobilul pe care Ford a promis ca-l va face in Banie. Buna intrebare!

Teoretic, conform contractului de privatizare, masina ar trebui sa iasa pe linia de fabricatie in a doua parte a acestui an in care deja am intrat. Nu prea sunt semne.

Avem si doua stiri venite de la Guvern cum ca Ford ar fi cerut prelungirea cu un an a contractului privind obligatiile investitionale la Craiova, precum si decalarea momentului lansarii noului automobil despre care surse apropiate companiei spun ca se va numi B-Max si va fi un frate mai mic al C-Max, S-Max si Galaxy.

Nu e atributul lui Flanagan sa vorbeasca despre asta, asa ca raman in picioare curiozitatile.

Fiind prea cald pentru a manca ceva, cei mai multi dintre noi jurnalistii au plecat fara sa guste din bucatele aratoase si frumos insirate sub un cort alb.

Parca menita sa indulceasca un pic acest eveniment al contrastelor (lansarea – moment de bucurie – si incheierea misiunii Romcar in Romania), mapa de presa pe care orice jurnalist o primeste dupa un astfel de eveniment a avut langa traditionalul CD cu poze si informatii si un GPS smailo HD, cu harta Romaniei instalata.

Lasa un comentariu