Acasa Curiozitati Infiniti lucreaza la un sistem care monitorizeaza foamea soferului

Infiniti lucreaza la un sistem care monitorizeaza foamea soferului

de Adrian Mitrea

Infiniti G37S Coupe (sursa - 0-100.ro)

Producatorul auto japonez Infiniti lucreaza la un sistem ce pare cel putin ciudat la prima vedere. Este vorba de un ansamblu de tehnologii care monitorizeaza foamea soferului si poate recomanda acestuia o selectie de restaurante cand este timpul sa manance.

Sistemul se numeste Gastronomi si ar putea fi disponibil pe cel mai nou automobil al marcii, Infiniti M. Masina va fi disponibila la vanzare in toata Europa din luna septembrie a acestui an.

Gastronomi functioneaza avand la baza trei sisteme deja existente pe masinile Infiniti: Connectiviti (navigatia), Active Noise Control (parte a sistemului audio) si Forest Air (climatizarea), a anuntat producatorul auto japonez.

Senzorul care masoara nivelul de zgomot al drumului (parte a Active Noise Control) si care „spune” sistemului audio sa emita ultrasunete care sa contracareze zgomotul, pentru un habitaclu mai linistit, va identifica zgomotele scoase de burtile infometate ale soferilor.

Daca senzorul depisteaza un anumit nivel de zgomote in abdomen, pe ecranul navigatiei Connectiviti vor aparea o furculita si un cutit, iar soferul va fi intrebat daca vrea sa opreasca.

In cazul in care acesta decide ca este timpul pentru o pauza de masa, sistemul Connectiviti face o selectie a restaurantelor din zona folosind harta Michelin Red Guide din dotare.

Dupa ce soferul alege restaurantul, sistemul GPS calculeaza cel mai rapid drum pana la amplasament, iar daca este nevoie de rezervare prealabila ecranul din masina afiseaza un numar de telefon special pentru asa ceva.

Apelarea numarului se va face simplu, deoarece masinile Infiniti au in dotarea standard conectivitate Bluetooth pentru telefon.

In acest moment intervine sistemul de aer conditionat. Mirosul tropical pe care instalatia de climatizare il emana in mod obisnuit este inlocuit cu o mireasma discreta de trufe, pentru a pregati soferul pentru masa.

Sistemul Gastronomi are si o optiune Fitness care, dupa ce a fost selectata, calculeaza greutatea ideala a soferului in functie de pozitia de condus (un om supraponderal va sta cu scaunul mai departate de volan, de exemplu – n.r.). Imediat dupa ce masina calculeaza greutatea optima a soferului, acesta este rugat sa introduca greutatea reala pe care o are, iar daca aceasta este mai mare decat cea ideala senzorul pentru detectia zgomotelor din abdomen va fi mai putin sensibil si va recomanda opriri mai rare pentru a lua masa sau va intarzia recomandarea.

Gastronomi poate functiona si invers, in sensul ca poate sugera soferului opriri mai dese pentru a manca, daca este prea slab.

O alta functie a Gatronomi cere soferului (doar daca acesta vrea – n.r.) sa introduca in sistemul de navigatie tipul de bucatarie preferata si suma pe care este dispus sa o plateasca. In functie de aceste criterii Connectiviti alege restaurantul.

Inginerii Infiniti au dezvoltat aceasta tehnologie dupa cativa ani de cercetari impreuna cu o organizatie din Japonia care se ocupa cu alimentatia (Narita Office for Subsistence and Health – NOSH).

Cercetarile au aratat ca soferii infometati se concentreaza mai putin la drum si sunt mai expusi accidentelor, mai ales atunci cand isi abat privirea de la drum pentru a cauta restaurante in stanga sau in dreapta.

De aceea, inginerii Infiniti considera ca sistemul dezvoltat de ei este, poate, cel mai important din industria auto, dupa suporturile pentru pahare.

P:S: E cea mai buna si credibila pacaleala pe care am primit-o de 1 aprilie.

Lasa un comentariu