Acasa Piata Auto Masina de criza la romani e SUV-ul

Masina de criza la romani e SUV-ul

de Adrian Mitrea

Mitsubishi ASX (sursa - 0-100.ro)

In vremuri de criza, cel putin teoretic, oamenii ar trebui sa cumpere mai putin si sa aleaga produse mai ieftine. In Romania, vanzarile de masini au scazut cu 77% in primele doua luni din acest an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, deci pana aici regula de mai sus se aplica. Pe de alta parte, vanzarile de SUV-uri sunt pe val in aceasta piata auto la pamant. De ce oare?

E posibil ca intrebarea sa ramana fara raspuns, dar inainte de orice hai sa vedem ce spun cifrele. Sintetizand, se observa ca in luna februarie, la multe marci care au in oferta un SUV, acesta este cel mai bine vandut, devansand masinile mai mici si mai ieftine.

La BMW, cel mai bine vandut model este SUV-ul X5, cu 36 de unitati livrate in februarie, iar pe locul al doilea, la aceasta marca, se gaseste un alt SUV, X6, cu 17 exemplare. Cel mai ieftin BMW, Seria 1, abia si-a gasit trei clienti in februarie.

La Honda, CR-V este la egalitate cu Accord, cu 16 unitati fiecare, iar Lexus RX450h este cel mai bine vandut model Lexus (3 unitati) la noi in tara.

Mazda CX-7 si-a gasit 12 noi proprietari in februarie 2010, adica tot atatia cat Mazda6 si Mazda3 si Mazda2 la un loc.

Cine a avut bani de Mercedes-Benz nou a optat pentru GLK, masina ce conduce detasat vanzarile marcii germane in Romania, cu opt unitati intrate in circulatie in februarie.

Mitsubishi a vandut 23 de Outlander si un Pajero, fata de doar sase Colt si patru Lancer, iar Nissan a livrat 22 de Qashqai si opt X-Trail, dar niciun Note, Micra sau Tiida.

La Peugeot, primul SUV din istoria marcii, 4007, se afla la egalitate cu modelul compact 308 (sapte unitati fiecare).

Subaru, constructor cu traditie in 4×4, a livrat 13 Forester, si doar cate 1-2 exemplare din celelalte modele disponibile in oferta.

Volvo XC60, model care a fost si in garajul nostru, conduce vanzarile Volvo in Romania in februarie, cu cinci livrari.

Pe de alta parte, e drept ca la Audi Q7 sau Q5 nu au fost cele mai bine vandute modele, ci A5, iar la Chevrolet Cruze e lider de vanzari (41 unitati), nu Captiva (patru masini).

Nici la cele mai bine vandute marci straine din Romania, Volkswagen si Ford, SUV-urile nu fac legea, dar se tin bine in top.

Spre exemplu Volkswagen Tiguan este pe locul al treilea la vanzari, dupa Golf si Polo, dar inaintea Passat, Passat CC si Jetta, iar Ford Kuga este pe locul al treilea in livrarile Ford, dupa Fiesta si Focus, dar inaintea Mondeo, Ka si Fusion.

Explicatia pentru rezultatele de vanzari totusi bune pentru SUV-uri, in contextul unei piete auto la pamant, pot tine de faptul ca starea drumurilor e din ce in ce mai proasta, iar dupa o iarna asa grea toti soferii si-ar dori un 4×4.

De asemenea, este posibil ca piata auto sa fie tinuta cat de cat pe picioare de oamenii care au bani sa cumpere inca o masina sau sa o schimbe pe cea veche, in timp ce aspirantii la un automobil mic si ieftin tot asteapta deblocarea creditarii sau un loc de munca mai stabil si mai bine platit.

Inmatricularile de automobile noi din Romania au totalizat 4.792 unitati in primele doua luni din acest an, in scadere 77% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand intrasera in circulatie 21.006 masini noi.

Lasa un comentariu