Acasa Ford Uzina Ford din Craiova, in fazele preliminare pentru inceperea productiei presupusului B-Max

Uzina Ford din Craiova, in fazele preliminare pentru inceperea productiei presupusului B-Max

de Adrian Mitrea

Uzina Ford de la Craiova se afla in fazele preliminare ale inceperii productiei modelului de clasa mica B-Max, insa prezentarea masinii se lasa asteptata, deoarece oficialii Ford spun ca in martie, la Salonul Auto de la Geneva, accentul va fi pus pe noua generatie a modelului compact Focus, care va fi dezvaluit in premiera europeana.

Numele masinii de clasa mica nu este confirmat oficial, insa toata presa internationala a scris ca este vorba de un inlocuitor al crossoverului Fusion, care va purta numele B-Max.

Intrebati de 0-100.ro daca Ford a inceput pregatirea uzinei de la Craiova pentru demararea productiei modelului de clasa mica ce urmeaza sa fie fabricat exclusiv in Romania, oficialii constructorului american au declarat: „Ne aflam in fazele preliminare ale productiei la fabrica Ford de la Craiova. Urmam cu strictete planul de productie si lansare pentru garantarea unei lansari de succes”.

Fara sa precizeze luna in care va incepe efectiv productia sau perioada in care va fi lansata masina, oficialii Ford Romania au sugerat ca, in acest moment, la Craiova se lucreaza atat pentru inceperea productiei noului autoturism, cat si pentru demararea fabricatiei motoarelor EcoBoost.

„In acest moment ne concentram pe implementarea sistemului de productie si de calitate Ford, in vederea asigurarii lansarii vehicului in conditii optime si, totodata, pe construirea unei baze solide care sa sustina operatiunile noastre viitoare. Asa cum am afirmat si in trecut, la fabrica de la Craiova vom construi un model de clasa mica, care nu este nici Ford Fiesta, nici Ford Ka, precum si un motor avansat EcoBoost pe benzina, de mica capacitate. Acestea sunt programate sa intre in productie in viitorul apropiat, au spus oficialii Ford Romania.

Noul Focus vine la Geneva

Reprezentantii Ford Romania au declarat ca in martie, la Salonul Auto de la Geneva, Focus se va afla in luminile reflectoarelor. Astfel se spulbera slabele sanse care existau pentru a vedea peste doua saptamani automobilul (sau macar un prototip al ei) pe care Ford il va produce exclusiv la Craiova.

Cu toate acestea, merita retinut faptul ca noul Focus isi face debutul european la Geneva. Pana la inceperea comercializarii mai este inca mult, pentru ca masina va fi disponibila la vanzare in Europa abia la inceputul lui 2011, potrivit anunturilor anterioare ale Ford.

Constructorul nu a dat prea multe detalii despre mecanica si motorizarile noului Focus, dar a precizat ca masina va avea o caroserie mai rigida si ca va fi disponibila, printre altele, si cu un motor turbo pe benzina de 1,6 litri EcoBoost, a carui putere nu a fost comunicata. Este neclar insa daca acest motor EcoBoost de 1,6 litri va fi produs la Craiova sau daca va fi vorba de un propulsor mai mic din familia EcoBoost.

Din platforma tehnica a noului Ford Focus vor fi dezvoltate pana la zece modele la nivel mondial, a caror productie va insuma circa doua milioane de unitati anual, pana in 2012. Printre cele zece modele se numara noile C-Max si Grand C-max, prezentate in septembrie 2009 la Salonul Auto de la Frankfurt.

Ford in Romania

Ford a inceput productia la Craiova pe 8 septembrie 2009. Atunci a iesit de pe linia de montaj primul Ford Transit Connect asamblat la Craiova, cu piese importate din Turcia.

Anul trecut au fost asamblate 300 de utilitare Transit Connect la Craiova, dintre care circa 50 au mers la dealerii Ford din Romania, potrivit Ford. Presedintele Ford Europa, John Fleming, spunea pe 8 septembrie ca productia se va cifra la 1.000-2.000 in 2009.

Primele autovehicule Ford fabricate 100% in Romania vor iesi din uzina in primavara anului 2010, potrivit declaratiilor anterioare ale lui Fleming.

Ulterior acestui moment va incepe productia masinii de clasa mica (B-Max), insa nu se cunoaste exact luna.

Din 2011-2012 la Craiova va fi produs si un vehicul comercial de capacitate medie, cel mai probabil Ford Transit.

Ford a preluat Automobile Craiova in 2007, cand a achizitionat 72,4% din societate, platind statului roman 57 de milioane de euro. Ulterior, in cursul anului trecut, participatia Ford la Automobile Craiova a crescut la peste 90%.

Ford a programat pentru activitatile din Romania investitii de 1,2 miliarde de euro (realizate direct si indirect), finantate in cote egale de cate 600 de milioane de euro, bani proveniti de la Banca Europeana pentru Investitii si direct de la Ford Europa.

In urma cu un an, in ianuarie 2009, Ford a majorat capitalul uzinei de la Craiova cu peste 200 de milioane de euro.

Lasa un comentariu