Acasa Curiozitati Dacia electrica, un proiect al unei mici companii americane

Dacia electrica, un proiect al unei mici companii americane

de Adrian Mitrea

O mica firma americana, Electric Motor Cars (EMC), cumpara masini Dacia din Romania, le pune sub capota motoare electrice si apoi le livreaza in Statele Unite ale Americii (SUA) sub sigla proprie, scrie desmoinesregister.com.

Contactati de 0-100.ro, oficialii Dacia au declarat ca producatorul auto nu este implicat in niciun fel in acest proiect.

Altfel spus, masinile EMC derivate din autovehiculele Dacia se inscriu in aceeasi linie ca Dacia Logan Edelweiss si Dacia YAV III. Practic, acestea sunt niste studii si nu sunt comercializate.

Spre deosebire de ultimele doua prototipuri, masinile EMC fac parte dintr-un proiect destinat publicului larg si vanzarii.

Deocamdata, se pare ca masinile electrice derivate din autovehicule Dacia vor fi vandute printr-un fost dealer auto din SUA care comercializa inainte de criza masini Chrysler.

Momentan, firma Envision Motor din SUA, care se pare ca este responsabila cu importul masinilor respective din Romania, a transportat in State trei masini, dar exista planuri pentru un transport mai mare, de pana la 100 de unitati.

Cele trei exemplare sunt bazate pe Dacia Logan Pick-Up, iar sursa citata spune ca vor fi aduse si versiuni derivate din Logan VAN si MCV.

Oricum, atat firmele Electric Motor Cars (EMC), cat si Envision Motor, sunt de negasit pe internet, ceea ce poate ridica semne de intrebare asupra seriozitatii afacerii.

Pe forumurile daciaclub.ro si loganclub.ro au aparut fotografii cu aceste masini modificare inca din mai 2009, insa informatiile disponibile despre ele sunt destul de restranse si acum, dupa aproape un an.

Publicatia americana sustine ca masinile au o autonomie de pana la 420 de kilometri si ca o incarcare completa poate dura circa opt ore, la o priza de 110 V.

Aceste valori trebuie privite insa cu rezerve, pentru ca nici constructorii auto specializati in fabricarea de masini electrice, cum ar fi Tesla, nu reusesc sa atinga asemenea valori ale autonomiei.

Preturile EMC Pick-Up incep de la 33.950 dolari (circa 24.800 euro), modelul VAN va costa 32.950 dolari (aproximativ 24.000 euro), iar MCV 3 va porni de la 37.950 dolari (in jur de 27.700 euro).

Un alt element ce starneste semne de intrebare este de ce masinile sunt aduse tocmai din Romania si nu dintr-o tara mai apropiata de SUA, cum ar fi Brazilia sau Argentina.

Mici companii americane s-au specializat in convertirea unor masini conventionale la propulsie electrica, un exemplu foarte apropiat de EMC fiind si Phienix Motors, care au preferat in schimb sa modifice autovehicule Ssanyong.

Lasa un comentariu