Acasa Ford Ford Otosan Craiova a demarat producția a două noi modele. Care e miza

Ford Otosan Craiova a demarat producția a două noi modele. Care e miza

de Adrian Mitrea

Uzina Ford Otosan din Craiova a demarat Marți, 24 Octombrie 2023, producția de serie a două noi modele: Ford Transit Courier (de marfă) și Ford Tourneo Courier (de pasageri). Miza este segmentul vehiculelor comerciale ușoare, respectiv piața de curierat urban și distribuția de mărfuri în orașe sau în jurul acestora. În subsidiar, cu varianta pentru pasageri, Ford Otosan țintește familiile și serviciile de transport persoane.

Așadar, cele două noi modele Ford fabricate în Craiova se adresează clasei mijlocii. Indiferent că vorbim de segmentul de afaceri sau de clienți persoane fizice.

Unitatea de producție auto din Craiova fabrică cele două modele Courier din vara anului 2023. Dar nu ca producție de serie, ci pentru testări, validări, omologări. Astfel, ziua care marchează debutul producției de serie este consemnată cea de 24 Octombrie 2023.

Colegi noi pentru Puma

Uzina Ford Otosan din Craiova producea până acum doar modelul Ford Puma. Modelul înfrățit cu Puma – dar mai vechi – adică Ford Ecosport, a ieșit din fabricație în Decembrie 2022. Așadar, timp de aproape un an de zile, modelul Ford Puma a fost singurul care a susținut activitatea uzinei auto din Craiova.

Din 2024 vor fi produse și variante electrice ale Puma, Transit Courier și Tourneo Courier. Astfel că, într-un timp foarte scurt, uzina va trece de la trei variante de vehicul la sașe. Chiar dacă variantele electrice sunt în mare parte la fel din punct de vedere estetic – singura diferență majoră fiind motorizarea – nivelul diferit de complexitate tehnologică le face să se contorizeze ca niște noi modele din punct de vedere industrial.

1.300 noi locuri de muncă în 2023

Pentru a susține în continuare nevoile de producție ale Ford Otosan la uzina din Craiova, compania a desfășurat o campanie majoră de recrutare. Au fost create 1.300 de noi locuri de muncă pe parcursul anului 2023.

La evenimentul festiv de start al producției au participat oficiali Ford Otosan la cel mai înalt nivel, dar și premierul României, Marcel Ciolacu, și primarul municipiului Craiova, Olguța Vasilescu.

Mai jos poți vedea o prezentare statică a noilor modele, realizată mai bine de șase luni înaintea începerii producției de serie.

Prețurile și motorizările pentru Ford Transit Courier (de marfă) și Ford Tourneo Courier (de pasageri) sunt disponibile AICI.

Din perspectiva diversității sistemelor de propulsie, toate mașinile Ford fabricate în Craiova sunt adaptate pieței. Pot avea motorizări pe benzină, diesel, hibride sau pur electrice (din 2024).

Ford Transit Courier și Ford Tourneo Courier, de la Yeniköy la Craiova

Ceremonia de lansare oficială în fabricație a fost găzduită de directorul general al Ford Otosan, Güven Özyurt. Alături de el, Josephine Payne, director adjunct Ford Otosan și Müjdat Tiryaki, președinte Ford Otosan România.

Ford Otosan este singurul centru de producție din lume pentru gama Courier. Această gamă a fost asamblata pentru prima dată la uzina din Yeniköy, Turcia, în 2014.

Ca parte a strategiei de investiții a Ford Otosan, producția gamei Courier a fost mutată de la uzina Yeniköy, la uzina din Craiova, România.

În 2022, în luna Iulie, Ford Otosan a anunțat o investiție de 490 milioane Euro pentru a sprijini producția noii generații a gamei Courier la uzina sa din Craiova. Gama Courier, alături de modelul Puma, va beneficia de versiuni complet electrice în 2024. În urma acestei investiții, capacitatea totală de producție va crește de la 250.000 la 272.000 de vehicule pe an.



1 comentariu

Marius 13 noiembrie 2023 - 15:00

Inițiativa Ford Otosan de a produce modelele Transit Courier și Tourneo Courier în Craiova este un pas important pentru industria auto din România. Această mișcare nu doar că diversifică piața auto, dar creează și noi oportunități de angajare, așa cum arată cele 1.300 de locuri de muncă create. De asemenea, trecerea la producerea variantelor electrice din 2024 arată un angajament puternic spre inovație și sustenabilitate.

Reply

Lasa un comentariu