Acasa Romania Coșmarul samsarilor: RAR oferă istoric auto cu daune

Coșmarul samsarilor: RAR oferă istoric auto cu daune

de Adrian Mitrea

Istoricul de kilometri și daune al vehiculelor poate fi furnizat de Registrul Auto Român (RAR) începând de Marți, 5 Mai 2020. Pe lângă informațiile despre kilometri, disponibile până acum, RAR poate comunica, la cerere, și istoricul de daune al mașinilor. Instrumentul vine în sprijinul cumpărătorilor de mașini rulate, însă clienții trebuie să fie conștienți că anumite avarii din istoricul auto pot „scăpa” neraportate.

„În doar câteva minute puteţi afla informaţii despre majoritatea vehiculelor pentru care au fost înregistrate oficial, la societățile de asigurări, avarii produse pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat al Registrului Auto Român (RAR).

Este important să înțelegem doi termeni cheie din comunicatul RAR: „majoritatea” și „oficial”. Cu alte cuvinte, baza de date nu acoperă 100% istoricul mașinilor în caz de accident și nici reparațiile făcute în afara sistemului de asigurări (de exemplu reparații plătite direct de proprietarul/utilizatorul mașinii).

Revenind la noutatea furnizată de RAR, verificarea istoricului este posibilă prin intermediul butonului Istoric Vehicul, disponibil pe site-ul oficial al RAR.

Un model de raport poate fi descărcat de AICI.

Registrul Auto Român vine astfel în sprijinul clienţilor săi care vor să cunoască cât mai multe informaţii despre vehiculul de care sunt interesați. Acest lucru este posibil ca urmare a informaţiilor pe care le primeşte RAR de la partenerii specializaţi care colectează date de la societăţile de asigurare şi atelierele de reparaţii autorizate. Astfel, la interogarea prin aplicaţia Istoric Vehicul, împreună cu informaţiile oferite gratuit de RAR (de exemplu valoarea indicată de odometru) se precizează şi faptul că pentru acel vehicul există disponibil un istoric de daune, care poate fi oferit contra cost.  Tariful este de 35 Lei şi se achită online. Pentru a accesa aplicaţia, clienţii trebuie să introducă seria de caroserie/saşiu şi o adresă de e-mail validă (pe care va fi trimis raportul). În situaţia în care clientul doreşte să obțină istoricul de daune al autovehiculului, el este redirecţionat către zona de plată cu cardul, iar apoi va primi prin e-mail istoricul de daune.

Istoricul de daune oferit de RAR conţine următoarele informaţii (conform modelului ataşat):

  1. Zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul (machetă);
  2. Intervalul valorii devizului de reparaţie;
  3. Intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului;
  4. Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
  5. Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.

Toate informaţiile pe care utilizatorii le vor introduce în sistemul informatic, pentru a afla datele de care sunt interesați, sunt protejate conform normelor GDPR, spune RAR.

Pe piață sunt deja de câțiva ani servicii online care oferă, tot contra cost, informații despre istoricul mașinilor:


1 comentariu

Florin 8 mai 2020 - 15:30

Iarasi o chestie bine de stiut…. multumesc din nou !

Reply

Lasa un comentariu