Acasa Piata Auto Mașinile second hand, mai ușor de verificat online în 2019 decât în reprezentanțe

Mașinile second hand, mai ușor de verificat online în 2019 decât în reprezentanțe

de Adrian Mitrea

Puzzle autoDNA.ro (sursa – autoDNA)

Doar aproximativ 15% dintre mașinile la mâna a doua au istoricul verificat înainte de achiziție, iar cele mai multe tranzacții se fac pe ochi frumoși – este realitatea pieței auto second hand din 2018, arată datele autoDNA.ro, care spune că a generat 45.000 de rapoarte pentru mașini rulate, anul trecut. Odată cu intrarea în vigoare a GDPR informațiile pe care le pot furniza reprezentanțele sunt și mai restrânse, avertizează autoDNA.ro. Singura soluție rămâne verificarea istoricului auto online, iar dacă mașina trece cu brio de acest filtru este recomandată apoi o vizită la service, înainte de achiziție, pentru ca un tehnician specializat să constate care este starea mașinii inclusiv la momentul tranzacției.

În 2018 au fost înmatriculate în România 473.616 de mașini rulate provenite din alte țări, în scădere cu 8,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor DRPCIV. De asemenea, 604.535 de mașini rulate au fost reînmatriculate (schimbări de proprietar) în România, mai puțin cu 3,55% față de 2017.

În ciuda numărului mare de mașini second hand vândute în perioada menționată și a faptului că este deja notorie calitatea proastă a mașinilor achiziționate, doar aproximativ 15% dintre clienți verifică istoricul mașinii înainte de achiziție, estimează autoDNA.roVolkswagen, BMW, Audi, Ford și Opel sunt brandurile pentru care se verifică cel mai des istoricul. Pe de altă parte, foarte puține dintre mașinile Renault și Dacia sunt verificate online, ceea ce transformă clienții acestor mărci în victime sigure ale samsarilor.

Din totalul rapoartelor de verificare generate anul trecut de autoDNA.ro, circa 50% sunt pentru mașini de 4-7 ani vechime, iar 20% dintre verificări sunt pentru mașini mai vechi de 10 ani. Asta înseamnă că sunt foarte expuși riscurilor cumpărătorii de mașini foarte ieftine: pe lângă faptul că achiziționează mașini vechi și foarte uzate, le cumpără și fără verificarea istoricului.

Kilometrajul modificat și mașinile avariate grav, puse la vânzare cu mențiunea „fără accident” sunt principalele capcane pentru clienții de mașini second hand în 2019.

Automobilele Volkswagen, BMW și Audi au fost cele mai verificate mașini și în anul 2018, din punctul de vedere al istoricului de kilometraj, avarii, rechemări în service, furt sau echipare din fabrică, conform datelor autoDNA.ro – platformă de verificare online a istoricului mașinilor rulate, activă de 10 ani la nivel european și de aproape 4 ani în România. autoDNA.ro a înregistrat în 2018, peste 45.000 de verificări.

„Partea bună este că serviciile de verificare istoric auto, precum autoDNA.ro, au acum o notorietate mult mai mare. Piața de verificări istoric auto a crescut, în 2018, cu circa 50% față de anul anterior, iar autoDNA.ro a crescut cu peste 70% după ce partenerul din Polonia a mărit semnificativ baza de date cu informatii noi despre avarii, kilometri și fotografii. În plus,am început să furnizăm informații și către dealeri auto și companii de asigurare”, explică Răzvan Pavel, Managing Partner, autoDNA.ro. „Un aspect mai puțin îmbucurător este că aproximativ 85% dintre mașinile rulate sunt cumpărate în continuare pe încredere – de cele mai multe ori, nejustificată – fără să fie verificate”, completează Răzvan Pavel.

Riscurile pe care și le asumă un cumpărător de mașină second hand care cumpără fără să verifice sunt:

  • Costuri ulterioare mari pentru defecțiuni ascunse în momentul achiziției.
  • Risc de siguranță rutieră crescut în cazul mașinilor avariate grav, reparate prost și vândute ca fiind „fără accident”.
  • Fraude indirecte pentru asigurările RCA și CASCO, ajungând să fie asigurate mașini cu alt grad de uzură decăt cel care reiese din documente și chiar foste daune totale, reparate necorespunzator sau incomplet.

Practici precum scăderea numărului de kilometri sau ascunderea unor daune suferite de mașinile vândute la mâna a doua sunt des întâlnite în România de peste 25 de ani, în contextul în care servicii de verificare a istoricului auto, precum autoDNA.ro, există de cel mult patru ani, iar popularitatea lor abia acum începe să crească. Se observă însă o tendință de maturizare a cumpărătorilor în acest sens. Mai mult decât atât, începând cu 2018, dealeri auto și companii de asigurare au început să lucreze cu autoDNA.ro pentru certificarea istoricului mașinilor rulate, ceea ce va duce la crearea unui mediu mai sigur pentru cei care doresc să achiziționeze o mașină rulată, se arată într-un comunicat de presă.

„Piața auto din România duce lipsă de transparență, multe dintre mașinile din parcul auto național având informații eronate cu privire la rulajul real și nu știm cât de sigure sunt în caz de accident. Diverse instituții ale statului au multe date în acest sens, dar informațiile sunt încă inaccesibile publicului larg, astfel că piața de auto rulate rămâne în continuare destul de opacă, chiar dacă am făcut progrese spre transparență în ultimii 2-3 ani”, explică Răzvan Pavel.

Potrivit acestuia, o mașină second hand poate fi verificată în trei moduri:

  1. În ateliere service – este scump și greu de organizat atunci când mașina e în alt oraș;
  2. Mecanici independenți – mai ieftin, la locul de vânzare, dar greu de orchestrat în cazul persoanelor din afara domeniului auto;
  3. Online – cel mai accesibil, prin autoDNA.ro, pot fi furnizate informații despre istoricul de daune și kilometri ai mașinii. Dacă verificarea iese în regulă și cumpărătorul are o listă scurtă, cu 2-3 mașini, se poate trece la vizita în service pentru o verificare tehnică amănunțită.

Din păcate, constrângerile legale aduse de GDPR – Regulamentul General privind Protecția Datelor – îi dezavantajează pe cumpărători pentru că limitează, mai mult decât până acum, informațiile pe care le pot furniza reprezentanțele auto. Astfel, samsarii sunt fericiți să meargă cu potențialii cumpărători în reprezentanțe pentru verificare, știind foarte bine că informațiile despre autovehicul sunt puține și, de multe ori, irelevante sau alterate.

Infografic piata auto second hand (sursa – autoDNA.ro)

15
Lasa un comentariu

avatar
4 Comment threads
11 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
gabynsteinbancherAdrian MitreaDragosRadu Recent comment authors
  Subscribe  
noi vechi
Notifica-ma despre
bancher
Cititor
bancher

Articolul este o reclama gratuita la autoDNA. Am verificat si eu cateva masini pe autoDNA, am platiti 45 ron cu cardul de fiecare data, si nu mi-au spus nimic in plus fata de informatiile care se furnizeaza gratis. Mi-au spus ce culoare are masina, ce doatari are, ce model este, cand a fost fabricata si trimiteri la diverse linkuri in care masina fusese anterior scoasa la vanzare pe diferiter site-uri (unul chiar catre autovit). Insa aceste informatii se pot afla si gratis. Nu zic ca e rau, dar site-ul are o baza de date slaba. Informatiile care chiar ma interesau… Citeste mai mult »

bancher
Cititor
bancher

aaa…da, mi-au mai spus si ca masina a fost verificata in baza de date privind masinile furate din mai multe tari europene..Merci, dar tot nu a meritat 45 ron.

Tot un fraier
Cititor
Tot un fraier

Io-n locu’ tău ceream site-ului banii înapoi, asta aşa, ca să nu-i reclam.
Nu pentru multiplul de 10 euro încasat pe nedrept, ci pentru înşelăciunea flagrantă a clientilor cu sloganul postat chiar pe prima pagină „istoricul daunelor”, „mod de utilizare”, etc.

cinestriga
Cititor
cinestriga

poti sa le ceri ce vrei tu dar sunt acoperiti de termeni si conditii – acolo au scris ca iti arata ce informatii au inainte sa platesti. mai departe este alegerea fiecaruia daca vrea sa plateasca sau nu. eu unul am apelat la o verificare fizica a masinii cu auditauto.ro – este mai sigur

cinestriga
Cititor
cinestriga

de ce nu pui un link cu raportul sa il vedem si noi.

bancher
Cititor
bancher

nu iti da link: este raport care mi l-au trimis pe adresa mea de email imediat dupa ce am platit 45 ron cu cardul.

Radu
Cititor
Radu

Nu e un raport edificator pentru un posibil cumparator. Nu afli nimic in legatura cu nr de km reali sau intrarile in service, cu reparatii, etc. Nu recomand acest portal

bancher
Cititor
bancher

exact asta incerc sa scriu si eu mai sus…spun doar informatii care se pot obtine gratis, verficand cu seria VIN pe Google.

Dragos
Cititor
Dragos

Daca ai seria masinii si cnp-ul sau cuiul proprietariului, poti afla pe siteul asfului : https://www.aida.info.ro/ro/prejudicii-rca , daca masini a fost reparata pe rca sau nu.
Pentru masini furate, cu seria masinii, intri pe: https://www.politiaromana.ro/ro/autovehicule-furate sau https://www.stolencars24.eu/en/main.php

Toate siteurile de mai sus sunt gratuite…
Bafta!

bancher
Cititor
bancher

da, dar daca o repara pe casco nu afli nimic.

gabynstein
Cititor
gabynstein

AutoDNA este cel mai scump, mult mai ok este carVertical, tot polonezi ca si AutoDNA.

Vedeti aici preturile:

https://verificare-vin.ro/