Acasa Dacia FOTO: Noul Dacia Duster are patru camere video, monitorizarea unghiurilor moarte si pornire fara cheie

FOTO: Noul Dacia Duster are patru camere video, monitorizarea unghiurilor moarte si pornire fara cheie

de Adrian Mitrea

Noua generatie a Dacia Duster a fost dezvaluita oficial marti, 12 septembrie, la Salonul Auto de la Frankfurt (12-24 septembrie), avand functii surprinzatoare, precum un sistem de patru camere video, monitorizarea unghiurilor moarte, pornire fara cheie si volan reglabil pe inaltime si in adancime. Gama de motorizari si cutii de viteze ramane neschimbata. Preturile vor fi in mare aceleasi, insa vor fi anuntate pe final de 2017. Iata primele poze si informatii de la Frankfurt.

Dupa 7 ani de succes si peste un milion de exemplare vandute, Dacia Duster se reinnoieste. Masina va fi produsa exclusiv in uzina din Mioveni sub marca Dacia, ca si pana acum.

Modelul emblematic al marcii Dacia se prezinta cu un nou design, atat la exterior, cat si la interior, si cu o gama extinsa de echipamente.

„Noul Duster pastreaza insa atuurile care au contribuit la succesul primei generatii: un spatiu interior generos, capacitati remarcabile in off-road si un pret fara egal”, spune Dacia.

Masina a fost dezvaluita la Frankfurt marti, 12 septembrie, in compania a 30 de clienti, admiratori ai marcii, si in fata unui grup impresionant de jurnalisti din toata lumea.

  • Patru camere video formeaza sistemul numit „multiview camera„, utilizabil in off-road si la manevrele de parcare. Sistemul se declanseaza automat la cuplarea treptei de marsarier.
  • Monitorizarea unghiurilor moarte cu avertizare luminoasa integrata in oglinzile laterale. Cei patru senzori cu ultrasunete amplasati in colturile masinii detecteaza prezenta vehiculelor (motociclete sau camioane) situate in spate sau in lateral.
  • Airbag-uri cortina.
  • Sistem de climatizare automata si un sistem de climatizare optimizat pentru a fi mai eficient pe timp de vara.
  • Card de acces „maini libere”. Sistemul declanseaza automat deschiderea tuturor portierelor la apropierea soferului si incuierea acestora (insotita de un semnal sonor) atunci cand acesta se indeparteaza. Nu mai este necesara nici utilizarea cheii pentru pornirea masinii, acest lucru realizandu-se cu ajutorul butonului start/stop.
  • Sistem de activare automata a farurilor la caderea serii sau in tuneluri, utilizand un senzor de lumina – functia Auto.
  • Volanul este reglabil pe inaltime (40 mm) si in adancime (50 mm). Disponibil pe toate modelele gamei Dacia, volanul cu patru brate integreaza in centru comanda claxonului. Nivelele superioare de echipare beneficiaza de un volan imbracat in material Soft Feel „foarte rezistent” si in acelasi timp mai moale si mai placut la atingere.
  • Sistemul de control la coborare (Hill Descent Control – HDC), completat de sistemul de asistenta la demarajul in rampa (Hill Start Assist – HSA) faciliteaza conducerea in teren accidentat. Pentru adeptii traseelor offroad, ecranul de informatii 4×4 afiseaza o busola si indica in timp real inclinarea vehiculului.
  • Jante din aliaj usor de 17 inch.
  • Scaunele au fost complet revazute, oferind un plus de confort si o mai buna sustinere laterala. Sezutul este acum cu 20 mm mai lung pentru a sustine mai bine picioarele.
  • Un interior cu design schimbat in bine, confortabil, ergonomic, format din materiale de calitate mai buna.
  • Capacitatea de depozitare a fost sporita prin introducerea unor noi spatii de depozitare ingenioase.
  • O experienta off-road imbunatatita si capacitati de trecere in teren accidentat la acelasi nivel cu generatia precedenta.
  • Un pret „la fel de accesibil”. Este singura informatie anuntata cu privire la preturile noului model.

„Noul Duster isi afirma din plin personalitatea de SUV, abordand un design exterior robust, complet nou. Interiorul inedit se remarca prin confortul oferit, prin calitatea perceputa si prin ergonomie. Utilizarea in off-road este facilitata de introducerea unor echipamente noi, precum sistemul multiview camera. Daca adaugam pretul la fel de imbatabil ca intotdeauna, noul Duster are toate atuurile pentru a continua cariera de succes a primei generatii”, a declarat Francois Mariotte, director comercial Dacia.

Stilul de design exterior abordat confera modelului un aspect mai viguros, desi dimensiunile exterioare sunt aproape neschimbate. Masina are 4,3 metri lungime si 1,8 metri latime. Garda la sol este 210 mm, unghiul de atac apropiat de 30 grade si unghiul de degajare de 33 grade.

Liniile orizontale care marcheaza atat partea frontala cat si cea din spate a vehiculului accentueaza impresia de latime si de stabilitate a masinii.

Noile bare de pavilion, scutul frontal si elementul de protectie al barei din spate beneficiaza de un design care consolideaza aspectul robust al noului Duster.

„Reinventarea unui model emblematic precum Duster a fost o adevarata provocare pentru echipele de design, dar si o sursa de motivatie. Caietul nostru de sarcini presupunea conservarea atuurilor care au contribuit la succesul primei generatii si schimbarea restului. Noul Duster demonstreaza ca aceasta sarcina dificila a fost indeplinita. Avem un design complet nou, atat la exterior, cat si la interior. Datorita liniilor inaltate si aspectului mai lat al vehiculului, noul Duster pare mai impozant, iar caracterul sau de SUV si mai afirmat”, a spus Laurens van den Acker, director de design industrial al Groupe Renault.

Design-ul, unul din primele argumente de achizitie ale modelului Duster, a fost refacut in intregime. Noile linii ii confera o alura moderna si robusta, o personalitate si mai afirmata, pastrand genele care au dus la succesul primei generatii Duster.

Partea frontala se remarca prin:

  • Un calandru nou, incadrat de blocuri optice extinse in lateral, care accentueaza latimea perceputa a masinii.
  • O noua identitate luminoasa care integreaza lumini de zi cu LED repartizate in trei segmente.
  • O capota a motorului redesenata care confera o impresie de robustete.
  • Un scut frontal marit, cu aspect cromat, rezistent la zgarieturi si care isi pastreaza aspectul de origine in timp.

Din profil, noul Duster prezinta:

  • Flancuri inaltate, care accentueaza impresia de robustete.
  • Un parbriz pozitionat cu 100 mm mai in fata si mai inclinat in comparatie cu cel al modelului actual, fapt care sporeste senzatia de spatiu disponibil la interior.
  • Bare de pavilion cu un design modern dispuse in prelungirea liniei parbrizului.
  • Jante din aliaj usor de 17 inch si pasaje ale rotilor puternic evazate.
  • Ornamente de culoare neagra dispuse in partea din spate a aripilor laterale frontale.

Partea din spate se remarca prin:

  • Bosajele generoase din partea superioara a aripilor spate.
  • Blocuri optice dispuse in extremitati.
  • Semnatura luminoasa Dacia cu 4 carouri rosii, adaptata noului model.
  • Scutul de protectie spate de dimensiuni sporite si are finisaj cromat.

Dacia Duster dispune de noi culori: orange atacama si beige dune.

„La interior, noul Duster a fost complet redesenat. El este acum mai confortabil si mai practic, propunand comenzi mai accesibile, echipamente noi si mai multe spatii de depozitare. Calitatea materialelor si finisarile mai precise demonstreaza faptul ca Dacia a trecut la o noua etapa cu noul Duster”, a declarat David Durand, director de design Dacia.

O atentie deosebita a fost acordata acusticii. Insonorizarea habitaclului a permis reducerea la jumatate a nivelului zgomotului perceput in habitaclu.

„Noua plansa de bord, mai verticala, pare orientata spre sofer datorita formei sale. Granulatia mai fina a materialului din care este alcatuita plansa de bord, imbinarile mai precise si culoarea mata a plasticului confera interiorului un aspect valorizant. Fatada centrala a plansei de bord include un ecran MediaNav Evolution pozitionat mai sus, accesibil si usor lizibil. Butoanele de comanda sunt dispuse sub forma unei claviaturi, dand astfel o nota moderna habitaclului. Comenzile sistemului de climatizare automata amintesc prin forma lor rotunda de cele trei aeratoare dispuse in partea superioara a plansei de bord”, explica Dacia.

MediaNav pare acelasi de pe vechiul model si asa se va vinde masina initial, iar candva in 2018 zona multimedia va integra un MediaNav de generatie mai noua si care va arata si mai modern decat acum.

Consola centrala adaposteste noi spatii de depozitare. Dispunerea manetei franei de mana a permis obtinerea unui spatiu suplimentar. Consola integreaza o noua maneta a cutiei de viteze cu insertii din crom satinat.

Panourile portierelor integreaza manere de deschidere robuste si cotiere din material placut la atingere.

Scaunele dispun de o noua armatura si beneficiaza de o spuma mai densa, asigurand o mai buna sustinere laterala si o durabilitate superioara. In plus, sunt mai confortabile si mai usor de reglat. Tetierele sunt noi si sunt reglabile (ca si pana acum). Scaunul soferului dispune de acum de o cotiera, de reglaj lombar si de un nou mecanism de reglare pe inaltime (60 mm).

Pentru un plus de confort si practicalitate volumul spatiilor de depozitare de la interior a crescut cu 5,8 litri, ajungand in total la 28,6 litri. Printre spatiile noi se numara un sertar situat sub scaunul pasagerului din fata, avand capacitatea de 2,7 litri.

Noul Duster dispune de un portbagaj cu un volum echivalent cu cel al predecesorului sau: 445 dm3 in versiunea 4X2 si 376 dm3 in versiunea 4×4.

Noul Duster ofera un plus de siguranta datorita structurii ranforsate, noilor armaturi ale scaunelor, airbag-urilor cortina si sistemului de aprindere automata a farurilor.

Noua directie asistata electric usureaza manevrele atat in oras, cat si in parcurs off-road.

In materie de motorizari noul Duster este echipat cu motoarele pe benzina SCe 115 (in versiune 4×2) si TCe 125 (in versiuni 4×2 si 4×4) asociate cu o cutie de viteze manuala.

In ceea ce priveste motorizarile diesel, modelul propune unitatea dCi 90 CP in versiunea 4×2 si dCi 110 CP in versiunile 4×2 si 4×4, combinate cu o cutie de viteze manuala. Motorul dCi 110 CP (in cazul versiunii 4×2) poate fi echipat cu cutia de viteze automata cu dublu ambreiaj EDC.

„Proiectarea primului Duster a fost la momentul respectiv un pariu indraznet. Nu era deloc simplu sa concepi un SUV la un pret atat de accesibil. Atunci cand ne gandim la drumul parcurs in acesti sapte ani si la capitalul de simpatie de care Duster se bucura in randul clientilor, nu putem sa nu fim impresionati. Acesta este motivul pentru care m-am decis sa ma alatur din nou aventurii Duster. Noua provocare a fost de aceasta data sa pastram atuurile care au reprezentat forta primei generatii Duster si sa propunem evolutii asteptate de clientii nostri. Noul Duster a stiut sa preia genele predecesorului, dar sa ofere mai mult. Nu am nicio indoiala ca povestea de succes va continua”, a declarat Erdenechuluun Tungaa, designer exterior.

Lansat mai intai sub marca Dacia, Duster este vandut incepand din 2011 si sub marca Renault in America Latina (Brazilia, Argentina, Mexic, Chile si Columbia), precum si in Rusia si in India. Duster a fost vandut pana acum in peste 2 milioane de exemplare in peste o suta de tari sub cele doua marci.

De la introducerea marcii Dacia in Europa Occidentala, compania a cunoscut o crestere spectaculoasa a vanzarilor si lansarea noului model vine intr-un moment foarte bun pentru companie.

Pusa in valoare cu ocazia prezentarii Noului Duster la salonul de la Frankfurt, comunitatea Dacia contribuie la succesul marcii. Ea cuprinde in prezent patru milioane de fani prezenti pe retelele sociale. Picnic-urile Dacia au devenit traditionale in multe tari si capata amploare. In Franta, aproape 10.000 de clienti au participat la editia desfasurata in luna iunie a acestui an. In Republica Ceha, peste 7.000 de participanti au raspuns prezent la invitatia marcii, un numar identic de persoane reunindu-se si in Germania.

36 comentarii

cici 12 septembrie 2017 - 15:01

Si cea mai mare invovatie e ca masina arata aproape la fel!

Reply
Brici 12 septembrie 2017 - 16:43

Nu arata deloc „aproape la fel”. E o diferenta enorma la proportii si liniiile de design. Doar identitatea s-a pastrat, si asta intr-un mod excelent si exemplar. E prima masina Dacia care arata intr-adevar bine.

Reply
Gogu 12 septembrie 2017 - 15:14

OZN – Dacia are dotări de invidiat. Nu știu ce model cu preț mia mic de 15.000 de euro oferă așa ceva?!

Reply
pt gogu 12 septembrie 2017 - 15:29

si un design de kazan, e adevarat! nu poate oferi asa ceva nici o alta marca serioasa!
ramane de vazut ce este cu fiabilitatea acestui kazan

Reply
cl db 12 septembrie 2017 - 22:17

peste 2 milioane de „kazane” s-au vandut.. unul am si eu si merge excelent

Reply
bancher 12 septembrie 2017 - 15:32

OZN fara instalatie de clima automata…hai ca ma amuz.

Reply
Catalin 12 septembrie 2017 - 16:28

Are clima automata!

Reply
Gheo 12 septembrie 2017 - 15:24

Marea intrebare nu e cate camere video are, ci CATE STELE la EuroNCAP!!! E penibil pentru o masina noua, din Europa, sa aiba 3 stele! Si 4 e prea putin, toti producatorii care se respecta fac masini cu 5 stele by default!!!

Reply
zozo 12 septembrie 2017 - 17:04

O masina cu 3 stele de azi e mai sigura ca una cu 5 stele de acum 14 ani… Conteaza multe lucruri azi (sisteme electronice de asistare, alarmare etc) care ar creste pretul modelelor Dacia. Pana la urma iei o Dacia la 20k Eiuro pt ca nu iti permiti un GLC la 45000 Euro…

Reply
piratul 12 septembrie 2017 - 15:31

„Masina are 4,3 metri lungime si 1,8 metri latime.”

Nu vreau sa par circotas, dar noul Polo prezentat la acelasi salon are 4,05 metri. 🙂

Reply
radum 12 septembrie 2017 - 15:31

Ramane de vazut in decursul anilor cat de fiabila este o masina Dacia, in conditiile drumurilor din Romania si a variatiilor mari de temperatura (iarna -20 / vara +40).

Reply
Brici 12 septembrie 2017 - 16:46

cu adica ramane de vazut, pai se produc deja de 12 ani, deci s-a vazut cat sunt de fiabile. Voi chiar scrieti doar ca sa va aflati in treaba?

Reply
Cezar 12 septembrie 2017 - 15:36

Am Duster, sunt foarte multumit. Ma asteptam ca si pe sub masina sa apara unele imbunatatiri care sa favorizeze aerodinamicitatea, deci reducerea consumului, sa nu mai fie totul la vedere, cum una dintre poze o arata.

Reply
Adrian Mitrea 12 septembrie 2017 - 19:32

Sunt niste modificari in bine sub masina, in partea din fata, din ce am observat pana acum la salon. Am sa revin si cu o prezentare video in noaptea aceasta.

Reply
Bogdan 12 septembrie 2017 - 15:44

Interesant va fi ca versiunea de baza probabil va pleca tot de la acelasi pret 10500€.
Insa va avea in plus:
– ALS – automatic lighting system – se aprinde automat faza scurta cand se insereaza
– Directie asistata electric
– Airbag Cortina – 6 in total
Probabil mai sunt si altele, ramane sa vedem

Reply
john 12 septembrie 2017 - 15:58

„Masina va fi produsa exclusiv in uzina din Mioveni sub marca Dacia, ca si pana acum”

Bine, sub marca Dacia doar la Mioveni, dar sub marca Renault nu si in alte tari? (Brazilia, Rusia etc?)

Reply
Adrian Mitrea 12 septembrie 2017 - 19:25

Da, se va produce sub marca Renault in mai multe tari, inclusiv in Rusia si Iran.

Reply
john 12 septembrie 2017 - 21:22

Ce voiam sa spun e ca din formularea dvs. s-ar intelege ca e produsa exclusiv in Romania, pe cand ea va fi produsa si in alte tari

Reply
Adrian Mitrea 13 septembrie 2017 - 00:11

Avem o limba comuna, dar o interpretam diferit.
Duster este produs exclusiv in Romania sub marca Dacia. Ce e neadevarat in formularea asta?
Si Duster e produs in alte tari sub marca Renault. Si asta e adevarat.
De ce preferati sa fiti carcotas in loc sa cititi romaneste si sa intelegeti o limba romana scrisa limpede?

Reply
Bibi 12 septembrie 2017 - 16:05

Facelift. Penibil

Reply
Brici 12 septembrie 2017 - 16:49

Penibil sunteti voi astia superficiali si pe care nu va duce capul.

Reply
Ovidiu 13 septembrie 2017 - 17:22

Nu fi suparat, ca el cumpara acelasi GOLF de ani de zile. Iarta-l…

Reply
sile 12 septembrie 2017 - 16:25

Masina arata bine.
Parerea mea,exprimata si cu alte ocazii,este ca i-ar trebui un motor mai puternic.
Cred ca 130 CP ar fi foarte potrivit pentru gabaritul ei si pentru performante mai bune ,de pilda,acceleratii mai bune in depasiri.

Reply
Kap 12 septembrie 2017 - 18:35

Pe cuvânt că 125 de cai nu sunt suficienți dar 130 da?
TCe 125 e suficient pentru o mașină sub 1,5 tone.
Știu, vreți dCi 130, dar cu ăla ar sări probabil de 20.000, apoi v-aud ”20.000 o dacie?????”.

Reply
Ion ilieescu 12 septembrie 2017 - 19:16

Se vede ca n-ai condus tce125. Poți sa începi de astăzi numărătoarea celor care te depășesc indiferent de mașini pe care o ai. N-am nici un regret la trecerea de la Passat TDI la duster.

Reply
Pici 12 septembrie 2017 - 17:06

Nu se specifica nimic de iso fix! Sa fie o mașină nou lansată la început de 2018 care să nu aibă aceasta dotare?

Reply
bogdan 12 septembrie 2017 - 22:15

as fi preferat un pilot automat adaptiv fata de camerele acelea despre care, sincer, nici nu stiu la ce folosesc.

Reply
Marius 13 septembrie 2017 - 06:49

Faina,ptr prima oara ma gandesc sa-mi iau o Dacie,cred ca primesti mult ptr bani putini.

Reply
hector 13 septembrie 2017 - 09:43

deci sa inteleg: la un salon unde tema principala sunt metode alternative la motorul pe combustibil fosil, respectiv masinile electrice si electrificarea masinilor, dacia vine cu asa ceva??? :)))… si voi va extaziati la niste lumini de zi si o camera marche arriere, tehnologii pe care altii le foloseau acum 7 ani??? wow….

Reply
duster 13 septembrie 2017 - 11:02

gandirea ta este de felul celei care gaseste un neajuns folosirii telefonului pentru a comunica la distanta, doar pentru ca unii pot comunica … telepatic !

Reply
hector 13 septembrie 2017 - 13:27

hai sa iti explic mai pe limba ta (desi recunosc ca paralela facuta de tine e cam mindblowing): la un congres a carui tema este solutii pentru comunicarea la distanta, tu vii cu un telefon cu android, imbracat in plastic si waterproof (care e un real progres pentru tine, ca pana acum ai avut telefoane cu ecran monocrom), pe care si-l poate permite toata lumea, in conditiile ceilalti au la standuri device-uri de comunicare telepatica…apoi succes maxim si bafta-n trafic!

Reply
gogu 13 septembrie 2017 - 15:23

Renault si Nissan sunt lideri in piata de masini electrice, si nu de azi de ieri. Electrificarea nu se pupa deocamdata cu statutul de masina ieftina pe care il are Dacia in alianta. Cand se va ieftini tehnologia va aparea si pe Dacia.

Reply
florin 13 septembrie 2017 - 15:16

Da, Dacia vine cu un model pe combustibili fosili. La acelasi salon (al 15-lea congres a fost de ceva vreme) au mai prezentat modele noi care functioneaza cu combustibili fosili Audi, Bentley, BMW, Hyundai, Jaguar, Mercedes, etc.

Deci nu inteleg care e problema, poti sa ne explici? Ca nu a lansat Dacia un concurent pentru Tesla E?

:))

Reply
florin 13 septembrie 2017 - 17:36

@autor: Pe Autoexpress.co.uk am gasit citatul de mai jos, stiti ceva de optionale de siguranta?

„Dacia bosses expect the new model to retain a three-star Euro NCAP crash-test rating. However, an optional safety pack will be made available, bringing autonomous braking and other active tech. This is likely to add another star to its score.”

Reply
vlad crc 13 septembrie 2017 - 18:46

In niste articole din anii trecuti se spunea ca noul Duster va beneficia de o platforma tehnica noua (CMF-b, vezi aici: https://www.autoexpert.ro/fara-secrete-afla-totul-despre-noua-dacia-duster-2/).
Ce ne puteti spune despre asta ?

Cu stima.

Reply
Adrian Mitrea 14 septembrie 2017 - 10:51

Ce va pot spune este ca nu tot ce zboara (pe net) se mananca.
Este un articol speculatie de cap pana la coada, scris de niste romani, citand o revista italiana.
Sunt cu totii colegi de breasla de-ai mei si le respect profesia, dar nu pot sa fiu de acord cu ineptiile pe care le prezinta drept informatii.
Exista HotNews.ro si exista libertatea.ro.
Exista smart fourfour si exista Tata Nano.
E o lume diversa.
Este alegerea dumneavoastra de unde va informati.
Eu, Adrian Mitrea, jurnalist auto aici la 0-100.ro n-am inventat niciodata stiri pentru trafic, iar cand am prezentat noutati am avut si declaratii oficiale pe subiect. Aveti grija ce cititi si de cine sunt scrise „articolele” respective.
Bafta!

Reply

Lasa un comentariu