Acasa Piata Auto Februarie 2017 va aduce un nou record al inmatricularilor de masini second hand din import

Februarie 2017 va aduce un nou record al inmatricularilor de masini second hand din import

de Vlad Barza

(sursa - Audi)

Eliminarea timbrului de mediu a dat un impuls deosebit comertului cu masini second hand din import, astfel ca luna februarie se va termina cu cel putin 65.000 de vehicule inmatriculate. Sunt judete in care cei care vor sa inmatriculaeze o masina nu se pot programa mai repede de a doua parte a lunii aprilie, iar cei de la Registrul Auto Roman (RAR) spun ca se confrunta cu o crestere de 60% a solicitarilor de inspectii tehnice pentru eliberarea cartii de identitate pentru automobilele uzate.

Datele lunare din ultimii zece ani privind inmatricularile de masini second-hand din import arata ca numai in doua doua luni s-a depasit pragul de 50.000 unitati: decembrie 2008 si martie 2009. In 2011 media lunara a fost de sub 8.000 de masini, iar anul trecut august a fost luna de maxim, cu 31.000 unitati.

In acest context consultarea datelor zilnice publicate de DRPCIV zi de zi ne permite sa estimam ca pana acum s-au inmatriculat in acesta luna cel putin 55.000 de masini second hand din import, iar pana la final de luna se poate ajunge la 65.000 unitati, ceea ce ar „spulbera” recordul lunar din decembrie 2008.

HotNews.ro a solicitat DRPCIV o statistica privind inmatricularile de la 1 februarie si pana in prezent, insa Directia a raspuns ca nu detine o astfel de statistica cumulativa si ca in prima parte a lui martie vor fi publicate cifrele complete.

Consultand insa datele zilnice publicate pe DRPCIV – cu exceptia a doua zile in care fisierele sunt incomplete – se observa ca in primele doua zile s-au inmatriculat peste 5.000 de masini rulate/zi, iar in acesta saptamana media a fost de peste 2.000 masini/zi.

In februarie 2016 s-au inmatriculat 22.400 de masini second hand din import, iar luna curenta s-ar putea sa se situeze la un nivel de trei ori mai mare, cel mai exagerat scenariu putand insemna depasirea nivelului de 70.000 de masini rulate inscrise in circulatie.

O parte insemnata a masinilor second hand inscrise in circulatie dupa 1 februarie au mai mult de 15 ani vechime. De exemplu pe 1 februarie au fost inscrise peste 2.000 de astfel de masini, iar intre 1 si 7 februarie totalul a fost de peste 7.000 unitati. Aproape in fiecare zi s-au inmatriculat si cateva masini produse inainte de 1990, mai ales modele Audi, BMW, Opel si Ford.

Exista inca un fenomen important in piata. Multi oameni care au vandut masina fara sa faca acte au decis acum sa intre in legalitate fiindca nu se mai plateste Timbrul de Mediu care, in destule cazuri, depasea 1.000 euro.

Reprezentantii RAR au explicat intr-un articol pentru news.ro ca din punct de vedere tehnic disparitia timbrului de mediu a deblocat comertul „curat” cu vehicule rutiere. Acestea se vindeau si inainte, dar nu se oficializau documentele din cauza cuantumului Timbrului de Mediu.

Disparitia timbrului de mediu nu incurajeaza doar aducerea unui numar mare de masini din import, ci deblocheaza si tranzactiile pe plan intern, mai ales in cazul celor cu masini diesel Euro 3 la care taxa putea depasi lejer si jumatate din valoarea masinii. Acum, fiind inlaturat obstacolul financiar numit Timbru de Mediu, oamenii isi vor vinde mai repede masinile.

Anul trecut au fost aduse 300.000 de masini second hand din import, iar in acest an un nivel similar ar putea fi atins la vara, iar pe intregul anul estimarile APIA erau ca se va trece de 500.000 unitati, ceea ce ar insemna de peste patru ori mai mult decat numarul de masini noi.

Lasa un comentariu