Acasa Tehnologie Singapore va testa si autobuze fara sofer

Singapore va testa si autobuze fara sofer

de Vlad Barza

Singapore (sursa - Wikimedia Commons)

Statul asiatic Singapore, care de curand si-a dat aprobarea pentru teste cu masini autonome intr-o zona restransa, va permite si testarea unor autobuze care se pot conduce singure, scrie Reuters. Este vorba de doua autobuze hibride, insa planul este ca pe toate autobuzele sa se monteze senzori si intr-o zi sistemul de transport in comun de suprafata sa fie autonom. La inceputul saptamanii o masina autonoma a avut un accident usor cu un camion, la viteza mica, tot in Singapore.

Tot mai multe state acorda aprobari pentru testarea de masini ce se pot conduce singure, insa bogatul si micul stat Singapore face pasi uriasi. Autoritatile vor testa la inceput doua autobuze hibride in colaborare cu Nanyang Technological University, in speranta ca aceste incercari cu un numar mic de vehicule vor duce la permanentizarea utilizarii autobuzelor ce se conduc singure.

Autoritatea de Transport ar vrea sa ajunga sa puna senzori si camere video pe toate autobuzele din oras si intregul sistem de transport de suprafata sa devina autonom. Tehnologia va trebui sa avanseze, astfel incat aceste autobuze sa navigheze in siguranta si pe ploaie, dar si pe intuneric.

Autoritatile au deschis o dezbatere la care participa si institute de cercetare pentru a analiza daca vehicule fara sofer pot fi folosite la salubrizare.

Singapore ia foarte in serios masina care se conduce singura si are si un comitet guvernamental in acest domeniu. Secretarul pe probleme de transport al statului Singapre spune ca forta de munca este insuficienta si exista si constrangerile legate de spatiul redus, astfel ca masina autonoma poate ajuta depasirea acestor probleme.

In august, pe cateva strazi din oras un startup american numit NuTonomy a inceput sa testeze o mica flota de masini autonome Renault si Mitsubishi. La volan se gaseste insa un sofer care sa intervina daca este nevoie.

Statul Singapore are 719 kmp suprafata si o populatie de 5,6 milioane persoane.

Lasa un comentariu