Acasa Curiozitati Masinile electrice ar putea avea prioritate la semafor si acces pe contrasens in zonele cu sens unic, arata un proiect controversat din Marea Britanie

Masinile electrice ar putea avea prioritate la semafor si acces pe contrasens in zonele cu sens unic, arata un proiect controversat din Marea Britanie

de Vlad Barza

Masina la incarcat (sursa - Volvo)

Autoritatile din Marea Britanie au pus spre consultare publica un proiect care sa incurajeze soferii sa cumpere masini electrice, iar prevederile sunt in unele cazuri radicale. Masinile electrice ar putea avea prioritate la plecarea de la semafor si li s-ar putea crea conditii speciale, astfel incat sa aiba acces pe contrasens in zonele cu sens unic, arata proiectul despre care relateaza BBC si The Guardian. Proiectul ar trebui testat in cinci orase, daca va primi aprobarea.

Autoritatea Department for the Environment, Food and Rural Affairs (Defra) a ales cinci orase in care sa incurajeze in mod special adoptia masinilor electrice: Birmingham, Leeds, Nottingham, Derby si Southampton.

Una dintre propuneri prevede ca masinile electrice sa aiba prioritate la semafor, astfel incat sa plece primele, iar pentru asta drumurile ar trebui modificate. Tot multe schimbari ar trebui facute si pentru a da masinilor electrice un alt avantaj: acces pe contrasens in zonele cu sens unic.

„S-ar putea ca intr-o zona cu sens unic masinile electrice sa aiba o banda speciala unde sa se deplaseze in sensul opus traficului, iar la semafor ar putea sa existe benzi speciale, de filtrare”, spune un reprezentant Defra,

Masinile 100% electrice vor avea tarife de parcare mai mici, dar si acces pe benzile speciale pentru autobuze. Concomitent, in diverse zone ale oraselor pot fi interzise autobuzele si microbuzele vechi sau diesel-urile poluante.

Proiectul va deveni realitate numai dupa ce autoritatile vor consulta comunitatile locale pentru ca acestea sa-si dea acordul.

Mai multe informatii vor fi oferite anul viitor.

Sunt insa multi care spun ca astfel de masuri sunt exagerate fiindca masinile electrice trebuie sa devina mai ieftine si sa aiba o autonomie decenta.

Lasa un comentariu