Acasa BMW BMW s-a aliat cu Intel si Mobileye pentru a putea pune pe strada masini complet autonome in 2021

BMW s-a aliat cu Intel si Mobileye pentru a putea pune pe strada masini complet autonome in 2021

de Adrian Mitrea

Parteneriat BMW - Intel - Mobileye (sursa - BMW Group)

BMW vrea ca in urmatorii cinci ani, pana in 2021, sa lucreze intens la tehnologiile care permit masinilor sa se conduca singure, iar pentru a-si indeplini obiectivul a semnat un parteneriat cu Intel si Mobileye.

“Impreuna cu Intel si Mobileye, BMW Group va dezvolta solutiile necesare si sistemele inovative pentru condus autonom si va aduce aceste tehnologii in productia de serie pana in 2021”, a anuntat BMW Group.

Cele trei companii sunt convinse ca sistemele de conducere autonoma for face calatoriile mai sigure si mai usor de realizat. In prezent masinile BMW sunt la nivelul 2 din 5 in ceea ce priveste automatizarea condusului. Urmeaza nivelurile 3 (“eyes off”, in care soferul poate sa-si ia privirea de la drum), 4 (“mind off”, faza in care timpul petrecut in masina poate fi folosit pentru lucru si/sau divertisment) si 5 (“driver off”, in care masina se poate deplasa fara ca o persoana sa se afle in habitaclu).

In curand vor fi facute demonstratii cu un prototip care se conduce singur (idee sintetizata prin acronimul HAD – highly automated driving).

Sistemele Mobileye sunt deja capabile sa analizeze situatii din trafic pe baza unei singure camere video si a unor algoritmi avansati (EyeQ5). Rolul Intel este de a furniza capacitate mare de calcul si procesoare ultra-rapide.

Modelul capabil sa se conduca singur, in 2021, al BMW Group se va numi BMW iNEXT si face parte din strategia ONE > NEXT implementata de grupul auto german.

Eforturile pentru a face masinile autonome o realitate cotidiana a adus laolalta si companii rivale. BMW Group, Daimler si Audi au cumparat Here Maps de la Nokia pentru a folosi harti de mare precizie pentru masini autonome. Asadar, desi aflate “la cutite” pentru suprematie la nivel mondial, cei trei grei ai segmentului premium sunt si parteneri in acelasi timp.

De asemenea, Audi si Mercedes-Benz au in derulare programe similare pentru a dezvolta masini autonome.

Concept interior BMW (sursa - BMW Group)

Lasa un comentariu