Acasa Tehnologie Yamaha vrea sa lanseze o motocicleta care sa se poata conduce singura in mare masura

Yamaha vrea sa lanseze o motocicleta care sa se poata conduce singura in mare masura

de Vlad Barza

Yamaha Motobot (sursa - Yamaha)

Compania japoneza Yamaha investeste in Silicon Valley si cauta moduri de a duce pe motociclete tehnologii care sa le permita acestora sa se conduca in mod autonom. Yamaha cauta noi domenii din care sa obtina venituri si va lansa peste cativa ani un mic automobil in Europa.

Seful Yamaha spune, citat de Financial Times, ca vor mai trece cel putin zece ani pana cand vor putea fi lansate pe piata motociclete cu un mare grad de autonomie. La autoturisme sunt testate modele avansate, insa la vehicule pe doua roti este si mai complicat din punct de vedere tehnic.

Yamaha si-a deschis un birou in Silicon Valley pentru a profita de know-how-ul tehnologic din zona, insa investitiile preconizate sunt de sub 20 milioane dolari. Spre comparatie, Toyota anunta recent ca va investi un miliard de dolari in „vale”.

Hiroyuki Yanagi, seful companiei Yamaha, spune ca nu se gandeste la o motocicleta care sa se conduca in totalitate singura, ci la una care sa aiba un grad mare de autonomie si sa il asiste in cat mai multe privinte pe cel care o conduce.

Compania a prezentat la Salonul Auto de la Tokyo, in toamna lui 2015, un robot umanoid care in viitor ar trebui sa fie capabil sa conduca pe circuit la peste 300 km/h. In clipul de prezentare o voce robotica de copil ii spunea campionului Valentino Rossi: „am fost creat pentru a te depasi”.

Motobot accelereaza si schimba directia, iar cei de la Yamaha spun ca pentru a gestiona miscarile complexe ale unei motociclete la viteze foarte mari este nevoie ca o multime de sisteme de control sa functioneze cu un grad ridicat de acuratete.

Ca multe alte companii mari, si Yamaha se indreapta spre Silicon Valley pentru a gasi ideile care sa faca tehnologia viabila. Multi critica insa companiile japoneze pe motiv ca iau greu deciziile si isi deschid reprezentante in Silicon Valley fara sa aiba idei clare despre ce vor face.

Lasa un comentariu