Acasa Foto FOTO: SEAT Ateca a fost dezvaluit. Primul SUV SEAT e gata de lansare

FOTO: SEAT Ateca a fost dezvaluit. Primul SUV SEAT e gata de lansare

de Adrian Mitrea

SEAT Ateca (sursa - SEAT)

SEAT a prezentat miercuri seara, 10 februarie, primul sau SUV, denumit SEAT Ateca, in fata unui grup restrans de jurnalisti si VIP-uri, iar premiera mondiala in fata publicului larg va avea loc cu ocazia Salonului Auto de la Geneva (3-13 martie). SEAT Ateca este construit pe platforma MQB a Volkswagen, avand dimensiuni apropiate de ale lui Volkswagen Tiguan.

„SEAT Ateca este urmatorul pilon al marcii, urmand succesul modelelor Leon si Ibiza. Segmentul SUV ne oferta oportunitati imense, mai ales tinand cont de faptul ca vanzarile in Europa de Vest vor creste cu 25%”, a declarat Luca de Meo, presedintele comitetului executiv al marcii SEAT, cu ocazia prezentarii masinii in Spania.

Noul model dispune de motoare cu puteri cuprinse intre 85 kW/115 CP si 140 kW/190 CP, tractiunea fiind fie doar pe rotile din fata, fie integrala (4Drive). Cutiile de viteze disponibile sunt manuale sau cu dublu ambreiaj (DSG). Gama TDI este formata din 1.6 TDI (115 CP) si 2.0 TDI (150 CP si 190 CP), iar gama TSI cuprinde 1.0 TSI (115 CP) si 1.4 TSI (150 CP).

Gama extinsa de optiuni include faruri cu tehnologie LED, sisteme de asistenta cum sunt functia inovatoare pentru evitarea ambuteiajelor in trafic si noua functie Emergency Assist, ultima generatie de sistem de infotainment cu ecran tactil de 8 inch si conectivitate Full Link.

Pastrand traditia SEAT, numele Ateca deriva din geografia spaniola. Satul Ateca se afla in vestul orasului Zaragoza, in inima Peninsulei Iberice.

Printre elementele interesante regasite standard sau optional pe acest model se numara iluminare cu LED a accesului in masina si logo iluminat ce proiecteaza pe asfalt numele modelului si touchscreen cu diagonala de pana la 8 inch. Odata ce soferul a intrat in masina, atentia ii este atrasa de butonul iluminat de start, precum si de inelul de lumina din jurul acestuia care pulseaza. Butonul SEAT Drive Profile este la indemana pentru a putea alege modul de condus.

Masina are o lungime de 4,36 metri, iar portbagajul are o capacitate de 510 litri in cazul variantelor cu tractiune fata si 485 litri in cazul versiunilor 4Drive.

Printre sistemele de asistenta se numara:

  • Traffic Jam Assist – Aceasta functie de asistenta ajuta cand traficul este aglomerat si face mai suportabila situatia in care deplasarea se face in coloana. Sistemul actioneaza automat asupra directiei, acceleratiei si sistemului de franare conform parametrilor setati. La viteze mai mari de 60 km/h sistemul ofera suport pentru rularea cu viteza constanta si mentinerea benzii de deplasare.
  • Emergency Assist – Daca soferul ramane inactiv o anumita perioada de timp, masina emite initial un semnal vizual si apoi o atentionare acustica, urmate in final de o activare scurta a franelor. Daca tot nu apare o reactie din partea soferului, Ateca incetineste pana cand se opreste, pastrand banda in tot acest timp. Alte dotari tehnice sunt Active Cruise Control cu Front Assist, Traffic Sign Recognition, Blind Spot Detection, Rear Traffic Alert sau Top View.

Grupul SEAT are peste 14.000 de angajati in cele trei centre de productie (Barcelona, El Prat de Llobregat si Martorell), unde produce modelele Ibiza si Leon. In plus, compania produce modelul SEAT Alhambra in Portugalia, modelul SEAT Mii in Slovacia si SEAT Toledo in Republica Ceha.

Interior SEAT Ateca (sursa - SEAT)

Lasa un comentariu