Acasa Romania Peste jumatate dintre vehiculele verificate in trafic de Registrul Auto Roman au avut probleme tehnice sau cu actele

Peste jumatate dintre vehiculele verificate in trafic de Registrul Auto Roman au avut probleme tehnice sau cu actele

de Vlad Barza

Control RAR (sursa - RAR))

Peste jumatate dintre vehiculele verificate in trafic de inspectorii Registrului Auto Roman (RAR) in primul trimestru din 2015 au avut neconformitati de natura tehnica sau legate de acte, arata un comunicat al Registrului. Inspectorii RAR au descoperit ca 5% dintre cele peste 20.000 de vehicule verificate prezentau pericol iminent de accident. Institutia precizeaza ca rezultatele controalelor desfasurate in trafic NU reflecta starea generala a parcului auto din Romania deoarece echipajele mixte RAR-Politie opresc pentru verificare DOAR acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.

Registrul Auto Roman si Politia Rutiera elimina din trafic vehiculele care pot produce accidente din cauza problemelor tehnice grave pe care le au.  Astfel, in urma actiunilor de control desfasurate in primele trei luni din 2015, la nivel national, inspectorii RAR au descoperit 1.139 de vehicule (din 20.537 verificate) care prezentau pericol iminent de accident. In aceste situatii una dintre masurile luate a fost retinerea certificatului de inmatriculare, care poate fi redobandit numai dupa efectuarea unei inspectii tehnice la reprezentantele RAR.

Ca urmare a acelorasi controale s-a constatat ca 53,54 % dintre vehicule aveau diferite neconformitati de natura tehnica sau legate de acte.

Din totalul vehiculelor cu probleme avem:

  • 40,7% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securitatii rutiere (proasta functionare a dispozitivelor de iluminare si semnalizare, starea necorespunzatoare a sasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale la directie, defectiuni ale sistemului de franare).
  • 7,5% depaseau nivelul maxim admis de poluare.
  • 1,96% au avut probleme legate de identificare (vehiculul prezentat nu a corespuns cu datele din CIV privind: categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, codul motorului, seria motorului sau culoarea).
  • 3,06% au avut neconformitati din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspectiei tehnice periodice (ITP expirat sau fals)
  • La finalul controalelor tehnice desfasurate in trafic in intervalul ianuarie-martie 2015 Politia Rutiera a retinut 5.699 de certificate de inmatriculare, 204 de  permise de conducere, si au fost aplicate 7.721 de amenzi. Mentionam ca sanctiunile mai sus specificate au fost aplicate exclusiv pentru vehiculele la care inspectorii RAR au gasit neconformitati tehnice sau legate de acte.

Lasa un comentariu