Acasa Piata Auto Rusia pregateste un plan de 400 milioane dolari pentru salvarea pietei auto

Rusia pregateste un plan de 400 milioane dolari pentru salvarea pietei auto

de Vlad Barza

Dealer Renault in Rusia (sursa - Renault)

Autoritatile de la Moscova au anuntat un plan de 25 miliarde ruble (423 milioane dolari) prin care vor sa ajute piata auto aflata in cadere libera din cauza scaderii puterii de cumparare. Piata rusa a scazut cu 32% in primele doua luni ale anuiui si ar putea sa scada cu 50% daca nu va primi ajutor, spune ministrul rus al industriei, citat de AFP.

Fondurile vor fi folosite pentru a reduce dobanzile imprumuturilor auto, pentru a scadea costul leasing-ului si pentru finantarea institutiilor publice care doresc sa cumpere vehicule comerciale.

Piata rusa este in deruta din cauza caderii rublei, iar puterea de cumparare a scazut si masinile au devenit extrem de scumpe pentru majoritatea oamenilor. Renault, Nissan si Volkswagen au anuntat reduceri ale productiei, iar realitatea grava a fost ilustrata de anuntul facut recent de GM care va inchide uzina de la St Petersburg si va retrage marca Opel din piata.

Piata masinilor noi din Federatia Rusa totaliza 1,5 milioane masini in 2005, a ajuns la 2,89 milioane in 2008, iar in 2013 a fost de 2,6 milioane si a scazut anul trecut cu 10%. Insa, in loc sa treaca de 3,2 milioane unitati cum indicau prognozele mai vechi in acest an, piata are toate sansele sa cada la 1,5 milioane masini.

Ministrul rus al industriei, Denis Mantourov, spune ca masurile luate deja si cele anuntate acum ar putea face ca piata sa scada cu 24%, iar fara ajutor scaderea ar putea fi de 50%.

In Rusia se vand foarte bine masinile Logan, Duster si Sandero care sunt produse acolo si vandute sub sigla Renault. Duster si-a gasit 76.000 de clienti, Sandero 36.000 si Logan 60.000. Cea mai vanduta masina noua in Rusia a fost Lada Granta (peste 150.000 unitati) si Hyundai Solaris (114.000)

Lasa un comentariu