Acasa Transporturi & Infrastructura Guvernul german va adopta miercuri proiectul introducerii unor vignete pentru autostrazi si drumuri nationale

Guvernul german va adopta miercuri proiectul introducerii unor vignete pentru autostrazi si drumuri nationale

de Vlad Barza

Autostrazi germane (sursa -panoramio.com)

Guvernul german va adopta miercuri proiectul de lege prin care soferii vor trebui sa plateasca vignete anuale cuprinse intre 6 si 130 euro pentru utilizarea autostrazilor si drumurilor nationale. Proiectul, care a suparat atat vecinii Germaniei, cat si Comisia Europeana, va trebui aprobat si de Bundestag in urmatoarele luni, scrie AFP. Un alt proiect de lege care va fi adoptat tot miercuri prevede ca impozitele auto ale cetatenilor germani vor scadea, astfel incat noua vigneta sa ii afecteze mai putin decat pe straini.

Textul, puternic sustinut de ministrul Transporturilor, Alexander Dobrindt, este discutat inca din vara si ar trebui miercuri sa fie aprobat de consiliul de ministri de la Berlin. Proiectul prevede ca, incepand din 2016, soferii vor trebui sa plateasca anual pentru a utiliza autostrazile si drumurile nationale o taxa cuprinsa intre 6 si 130 euro. Cuantumul variaza in functie de vechimea masinii, de cilindree si de cateva criterii legate de mediu. Proiectul e motivat prin faptul ca, se spune in text, cei care utilizeaza reteaua de drumuri trebuie sa contribuie la intretinerea si la extinderea ei.

Ministrul, membrul al partidului bavarez CSU, a insistat mult pe aceasta taxa gandita mai ales pentru straini si a promis-o si in campania electorala, ideea fiind ca multi germani din sud platesc pentru a utiliza autostrazile din Austria si Elvetia, in timp ce strainii ce tranzitau Germania nu plateau nimic.

Insa o aplicare a taxei doar pentru straini ar fi contra legislatiei europene, astfel ca Germania apeleaza la un „artificiu” legislativ. Un alt proiect de lege care va fi adoptat tot miercuri prevede ca impozitele auto ale cetatenilor germani vor scadea, astfel incat noua vigneta sa ii afecteze mai putin decat pe straini.

Pentru strainii ce tranziteaza Germania exista optiuni mai ieftine decat vigneta anuala: 10 euro pentru zece zile sau 20 de euro pentru doua luni.

S-a negociat mult pe marginea proiectului in ultimele luni, iar reprezentantii Comisiei Europene s-au declarati nemultumiti de ceea ce a rezultat.

Proiectul a infuriat autoritatile din tarile vecine Germaniei: Austria, Olanda, Franta, mii de soferi urmand sa fie afectati prin obligativitatea de a plati vigneta,

Lasa un comentariu