Acasa Industrie Opel face concedieri in Rusia si reduce operatiunile: Piata este blocata in turbulente severe

Opel face concedieri in Rusia si reduce operatiunile: Piata este blocata in turbulente severe

de Vlad Barza

Opel-Astra in 5 usi (sursa - Opel)

Opel simte efectele conflictului dintre Rusia si Ucraina si isi restructureaza operatiunile in Federatia Rusa, urmand sa renunte la 500 de angajati si sa elimine un schimb la uzina care produce Opel Astra si Chevrolet Cruze la St Petersburg, scrie Reuters. „Rusia a fost anul trecut a treia cea mai mare piata a Opel, dupa Marea Britanie si Germania. In acest moment pata este blocata in turbulente severe”, spune seful Opel, Karl-Thomas Neumann.

Opel va renunta la un sfert dintre cei 2.000 de angajati de la uzina de la St Petersburg, oferindu-le pachete compensatorii, iar productia va fi redusa la un singur schimb, de la doua in prezent. In plus, intre august si octombrie productia va fi oprita 16 zile.

Vanzarile de masini noi in Rusia au fost afectate de conflictul cu Ucraina si de sanctiunile impuse Moscovei, in iulie scazand cu 23%. Companii precum Opel simt si efectele deprecierii rublei care a pierdut 15% din vloare in ultimele luni.

Opel spune ca va creste ponderea pieselor pe care le va cumpara pe plan local, tinta fiind sa se ajunga la un grad de localizare de 60%.

Karl-Thomas Neumann, CEO al Opel, spune ca piata rusa este plina de turbulente si se simte presiunea asupra preturilor, mai ales din cauza deprecierii rublei. General Motors spune insa ca ramane in picioare planul de a produce din 2016 cu AvtoVAZ modelul Chevrolet Niva.  In afara de St Petersburg, GM mai are productie cu companii locale rusesti in orasele Kaliningrad, Nijni Novgorod si Togliatti.

Legaturile economice dintre Rusia si Germania sunt profunde, peste 6.000 de companii germane activand in Federatia Rusa. Rusia a cumparat anul trecut produse de 100 miliarde dolari din Germania, dublu fata de cat a cumparat SUA din Germania.

Lasa un comentariu