Acasa Industrie Mercedes-Benz mentine la costuri excesiv de mari piesele de schimb, conchide o ancheta a autoritatilor chineze

Mercedes-Benz mentine la costuri excesiv de mari piesele de schimb, conchide o ancheta a autoritatilor chineze

de Vlad Barza

Mercedes-Benz Clasa S Guard (sursa - Daimler)

Mercedes-Benz a fost gasita vinovata in China de manipulare a preturilor pe piata de post-vanzare, mentinand la costuri foarte mari piesele de schimb, arata rezultatele unei anchete desfasurata in provincia estica Jiangsu, noteaza FoxNews. China a luat in vizor mai multi producatori auto, precum Audi, Fiat si Lexus, pentru practici monopoliste.


O agentie de reglementare din provincia Jiangsu spune ca germanii au folosit in mod impropriu controlul pe care il au asupra furnizorilor de piese de schimb pentru a le mentine la preturi foarte mari. Calculele arata ca piesele erau atat de scumpe incat, daca ar fi fost cumparate separat toate componentele, masina construita ar fi fost de 12 ori mai scumpa decat una din showroom.

Ancheta a fost demarata luna trecuta, cand au fost perchezitionate si cateva sedii Mercedes-Benz din estul Chinei. Autoritatile nu au spus cum va fi sanctionata compania germana, insa ele desfasoara o adevarata campanie anti-monopolista pe sectorul auto unde sunt anchetate companii precum Audi si Lexus.

Audi, gasita si ea vinovata de practici anticoncurentiale, ar putea fi amendata cu peste 40 milioane dolari, a scris presa chineza. Compania vrea sa ajunga sa vanda in China 40% din ce produce in 2020, in timp ce la Mercedes tinta este de a vinde la anul 300.000 de masini in cea mai populata tara de pe glob.

In China, producatorii straini sunt obligati sa se alieze cu o companie locala pentru a putea construi masini. Nu de putine ori, compania chineza a pus mana pe planuri de fabricatie, a renuntat la partenerul strain si s-a apucat sa produca masini sub brand-ul propriu.

Lasa un comentariu