Acasa Tehnologie Olanda vrea ca in cinci ani sa puna pe sosele camioane ce pot face transport fara a avea nevoie de soferi

Olanda vrea ca in cinci ani sa puna pe sosele camioane ce pot face transport fara a avea nevoie de soferi

de Vlad Barza

Camion DAF (sursa - DAF Trucks)

Guvernul olandez si cateva companii private au anuntat un plan care sa duca la aparitia, in 2019, pe soselele tarii a unor camioane care pot face transport de marfa, dar fara a avea nevoie de soferi. Din consortiu face parte si producatorul DAF Trucks, iar pana sa se ajunga la camioanele autonome sunt o serie de etape de depasit, scrie Reuters.


Melanie Schultz van Haegen, ministrul olandez al Mediului, spune ca va fi schimbata si legislatia rutiera pentru a permite testarea vehiculelor fara sofer pe drumurile publice, Olanda devenind, alaturi de Marea Britanie si Suedia, tara cea mai deschisa spre progresul vehiculelor autonome.

Se doreste schimbarea legislatiei cel tarziu in 2015, iar testele vor fi intai pe simulatoare, apoi in zone speciale inchise – stil poligon de teste – si in ultima etapa se vor muta pe drumurile publice din jurul portului Rotterdam.

Consortiul include Transport and Logistics Netherlands, DAF Trucks, Rotterdam Port si Netherlands Organisation for Applied Scientific Research.

Oficialii ministerului mediului din Olanda spun ca aceste camioane autonome ar fi utile pentru a transporta marfuri din imensul port Rotterdam, catre diverse puncte ale tarii. Olandezii spun ca aceste vehicule au multe avantaje: condusul automat poate duce la economie de combustibil si aceste vehicule pot evita blocajele in trafic.

Tehnologia ar fi transpusa in realitate sub forma unui convoi de masini care este condus de un camion cu sofer, iar restul vehiculelor comunica in permanenta cu primul si il urmeaza indeaproape.

Lasa un comentariu