Acasa Tehnologie Marea Britanie ofera 10 milioane de lire orasului care va dori sa devina un pol de testare pentru masini fara sofer

Marea Britanie ofera 10 milioane de lire orasului care va dori sa devina un pol de testare pentru masini fara sofer

de Vlad Barza

(sursa - Volvo)

Guvernul britanic ofera un premiu de 10 milioane lire sterline orasului care vrea sa devina un centru de testare pentru masinile fara sofer, acestea fiind acum incluse intr-un plan special de dezvoltare la care lucreaza oficialii de la Londra. Masinile autonome au fost testate in SUA, in Scandinavia si in Spania, dar Marea Britanie spune ca poate deveni lider tehnologic in domeniu, scrie The Telegraph. Companii precum Tesla Motors si Google spun ca astfel de masini pot deveni sigure in patru-cinci ani, in timp ce Nissan si Daimler si-au propus ca tinta anul 2020.

In planul national de infrastructura prezentat recent de guvernul Marii Britanii se mentioneaza lansarea unei analize pentru crearea unei legislatii care sa faca din Regatul Unit un lider in domeniul masinilor capabile sa se conduca singure. Tot ca parte a planului se doreste ca un numar cat mai mare de companii sa fie incurajate in a dezvolta tehnologii pentru aceste vehicule in UK.

Divizia de Robotica a universitatii Oxford lucreaza la astfel de tehnologii, iar in orasul Milton Keynes sunt programate teste cu 100 de masini autonome care sa circule pe anumite alei, in 2017.

Insa britanicii spun ca nu e destul si au promis un premiu de 10 milioane lire sterline pentru orasul care va fi dispus sa se transforme intr-un amplu centru de testare al acestor masini. Asta ar presupune ca masinile sa fie testate in conditii reale de trafic, insa cu sofer inauntru pentru ca in caz de nevoie omul sa intervina, in caz ca sistemele computerizate nu raspund prompt.\

Premiul este atractiv, dar nu orice oras va fi gata sa lase masini robotizate pe drumurile publice, multi spunand ca ar fi prea riscant si ca siguranta traficului ar avea de suferit. Cu siguranta vor fi orase in care consilierii locali se vor contrazice pe subiect.

Divizia de Robotica de la universitatea Oxford face teste deja, nu pe drumurile publice, insa a anuntat ca are planuri sa incerce masini autonome impreuna cu Nissan care a stabilit ca 2020 este anul in care spera sa scoata pe piata masini autonome sigure.

Subiectul masinilor care se conduc singure a aparut des in ultima vreme, si in Romania se lucreaza la astfel de tehnologii si treptat noile tehnologii vor permite ca tot mai multe lucruri sa fie lasate in seama vehiculului, dar in niciun caz tot ce tine de sofat.

2 comentarii

John 7 decembrie 2013 - 18:28

Sa le ia Oprescu ca daca o iau razna si ranesc sau ucid oameni, lui ii pasa cat de cei 20.000 de mii de romani muscati de 100.000 de maidanezi. Si cu cele 10 milioane se poate pensiona in Bahamas…

Reply
ionutinteleptu 9 decembrie 2013 - 09:18

Au zis-o la betie cred…partea cu liderii

Reply

Lasa un comentariu