Acasa Industrie Proteste la Michelin, dupa ce compania a anuntat ca vrea sa renunte la peste 700 de angajati din Franta

Proteste la Michelin, dupa ce compania a anuntat ca vrea sa renunte la peste 700 de angajati din Franta

de Vlad Barza

(sursa - Michelin)

Michelin vrea sa renunte la 730 de angajati la una dintre uzinele sale franceze, iar anuntul i-a determinat pe sindicalisti sa opreasca luni lucrul la unitatea din Joué-lès-Tours situata in centrul tarii.. Michelin spune ca e mare nevoie de restructurare fiindca aceasta uzina nu va mai produce anvelope pentru camioane din cauza scaderii cu peste 25% a cererii pe plan european, noteaza Financial Times.

Anuntul legat de uzina Joué-lès-Tours este parte a planului de restructurare prin care Michelin vrea sa creasca in Franta competitivitatea, in dorinta de a se ajunge la nivelul producatorilor germani. Planul prevede reducerea efectivelor, insa si investitii de 800 milioane euro pana in 2019 in Hexagon.

Michelin are 63.000 de angajati pe plan european, dintre care 24.000 sunt in Franta, iar compania a decis sa concentreze productia de anvelope pentru camioane la o singura uzina din tara de origine, la Roche-sur-Yon, in vestul tarii. Acolo se vor investi 100 milioane euro pentru ca productia sa ajunga la 1,6 milioane anvelope/an, iar compania spune ca trebuie luate masuri fiindca cererea de anvelope pentru camioane este acum cu 25% sub nivelul din 2007.

Sindicatele spun ca Michelin va pierde per total mai mult decat vor pierde muncitorii si se declara foarte nemultumite de reducerea efectivelor uzinei Joué-lès-Tours. Totusi, compania franceza spera ca panul de investitii va fi sustinut si de autoritati si adauga ca trebuie inteles faptul ca nivelul competitivitatii trebuie imbunatatit, ceea ce inseamna practic ca acelasi nivel al productiei trebuie realizat de un numar mai mic de angajati.

Industria auto franceza sufera din plin criza, iar Peugeot-Citroen a anuntat suprimarea a 6.000 de posturi, iar Renault a spus ca va trebui sa reduca efectivele cu 7.500 de persoane.

Michelin si-a inceput activitatea in Romania in anul 2001, iar in prezent detine trei fabrici: RomSteel Cord Zalau (cord metalic), Silvania Zalau si Victoria Floresti (judetul Prahova). Compania are in Romania circa 3.000 de angajati.

Lasa un comentariu