Acasa Dacia UPDATE: Protestele de la Dacia au incetat, salariatii au reluat lucrul

UPDATE: Protestele de la Dacia au incetat, salariatii au reluat lucrul

de Vlad Barza

In uzina Dacia (sursa - Dacia)

Salariatii de la Uzina Vehicule Dacia (UVD) au reluat lucrul, joi, 21 martie, renuntand la protestul inceput in urma cu o zi, pe fondul nemultumirilor legate de evolutia negocierilor privind contractul colectiv de munca. Salariatii din schimbul al doilea au revenit in sectii dupa ce liderii sindicali au anuntat ca reprezentantii administratiei au acceptat o parte dintre solicitările protestatarilor, informeaza Agerpres. UPDATE: Dacia spune ca negocierile pentru noul contract colectiv de munca vor fi reluate, iar cei care au incalcat prevederile CCM si regulamentul intern vor fi sanctionati. Salariul minim garantat pentru un muncitor calificat este de 1.918 lei, iar salariul mediu brut in uzina a fost in medie de 3.965 lei.

Negocierile dintre sindicate si patronat pe marginea contractului colectiv de munca ar urma sa fie reluate saptamana viitoare.

Muncitorii din primul schimb (care incepeau lucrul la ora 7:00) – cei care au declansat protestele in ziua precedenta – au refuzat sa reia lucrul, o parte dintre ei adunandu-se in zona portii de acces in uzina, unde au scandat impotriva conducerii.

Dacia a remis in jurul orei 17:00 un comunicat in care confirma ca s-a reluat lucrul si ca negocierile pentru contractul colectiv de munca vor continua. Automobile Dacia a enumerat si beneficiile salariatilor uzinei:

Conducerea Dacia si Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) au convenit, joi, 21 martie, sa continue negocierile pentru Contractul Colectiv de Munca (CCM), doar in conditiile reluarii lucrului si revenirii la o desfasurare normala a productiei. De asemenea, partile au mai agreat sa continue dialogul doar in cadrul comisiei de negociere, in conformitate cu prevederile legale.

Protestul spontan ilegal declansat miercuri, 20 martie, la Uzina Vehicule Dacia, a continuat, joi dimineata cateva sute de angajati au refuzat sa intre la lucru, fara a indica insa cu exactitate care sunt revendicarile lor. In jurul orei 16:00, angajatii au incheiat protestul si au reluat lucrul.  Atat conducerea Dacia, cat si sindicatul reprezentativ la nivelul companiei si-au manifestat intentia de a reveni la masa negocierilor.

Salariatii care au parasit posturile de lucru in datele de 20 si 21 martie nu vor fi platiti pentru timpul cat au absentat nemotivat din postul de lucru. De asemenea, conducerea Dacia va demara procedurile legale in vederea sanctionarii angajaților care au incalcat prevederile CCM si ale Regulamentului intern, prin absentarea de la locul de munca. O alta masura avuta in vedere de conducerea Dacia este tragerea la raspundere materiala a celor care sunt raspunzatori de prejudiciile cauzate de intreruperea ilegala a activitatii.

Sindicatul a fost notificat, miercuri, ca protestul este ilegal. in raspunsul scris remis, miercuri, conducerii Dacia, SAD s-a desolidarizat de participantii la greva spontana si a confirmat ca protestul este ilegal.

Ce beneficii au avut salariatii Dacia:

In conditiile in care declaratiile angajatilor protestatari au facut trimitere la anumite drepturi si beneficii stipulate in actualul Contract Colectiv de Munca, prezentam succint unele dintre prevederile aflate in prezent in vigoare si care s-au aplicat si in 2012:

–    salariul minim garantat pentru un muncitor calificat este de 1.918 lei;
–    in 2012, angajatii au beneficiat, in afara drepturilor salariale, de urmatoarele beneficii
–    prima de Pasti si de Crăciun (873 lei brut, respectiv 957 lei brut);
–    tichete cadou in valoare de 60 lei pentru ziua de 8 Martie, acordate tuturor angajatelor;
–    tichete cadou de Craciun (60 lei);
–    prima de participare la profitul companiei (1.240 de lei brut);
–    prima de vacanta (1.276 lei brut);
–    bonuri de masa;
–    masa calda gratuita (pentru operatori, in total, peste 11.500 de beneficiari);
–    transport subventionat;
–    ajutoare diverse (casatorie, deces etc.);
–  zile libere platite cu salariul de baza, in afara celor prevazute de lege pentru sarbatorile legale sau religioase, in urmatoarele situatii: evenimente in familie (nasterea unui copil, casatorie sau deces), schimbarea domiciliului, pentru donarea de sange. Numarul zilelor libere variaza, in aceste situatii, intre 1 zi (pentru decesul nepotilor, fratilor sau surorilor parintilor) si 5 zile pentru nasterea sau adoptia unui copil sau decesul sotului, sotiei, copiilor, parintilor, socrilor.
–    bilete de odihna si tratament. In 2011, 4.100 de salariati au beneficiat de bilete de odihna si tratament subventionate (1.461.716 EUR cheltuiala companiei), in timp ce in 2012 numarul beneficiarilor a fost de 3.400 si suma totala suportata de companie de 1.330.542 euro.

Evolutia salariilor la Dacia

Anul Salariu mediu brut realizat Evolutie procentuala raportata la anul anterior
2008 2.256
2009 2.668 18,26%
2010 3.262 22,26%
2011 3.632 11,34%
2012 3.965 9,17%

Minim garantat pentru un muncitor calificat este de 1.918 lei.

Lasa un comentariu