Acasa Industrie Productia mondiala de vehicule a atins un nou record istoric anul trecut: 84,1 milioane unitati

Productia mondiala de vehicule a atins un nou record istoric anul trecut: 84,1 milioane unitati

de Redactia 0-100.ro

(sursa - HotNews)
(sursa - HotNews)

Productia mondiala de vehicule a urcat cu 5% in 2012, pana la 84,1 milioane unitati, peste jumatate dintre acestea fiind construite in Asia, arata cele mai noi date ale Organizatiei Internationalea  Constructorilor de Automobile (OICA) prezentate la Salonul Auto de la Geneva. In China s-au produs peste 19 milioane de vehicule, iar In SUA, peste 10 milioane. In Romania s-au produs 337.000 vehicule, din care peste 90% Dacia si restul Ford.

Datorita avansului unor piete precum India si China, productia mondiala de vehicule a urcat cu 5%, la 84,1 milioane unitati (din care 63 de milioane au fost autoturisme, iar restul, vehicule comerciale.

In UE productia a scazut cu 8%, dar acest lucru a fost compensat de evolutia tarilor din regiunea NAFTA (SUA si Mexic de exemplu) unde s-a inregistrat un avans de 17%, dar si de tari precum India sau China.

Criza din 2008 a dus productia auto la un nivel extrem de scazut in 2009, sub 62 milioane unitati, insa de atunci s-a produs o revenire si s-a ajuns la un record in 2012. Cei de la OICA spun ca, desi in Europa criza pe piata auto va mai dura cativa ani, productia mondiala va creste cu 3% in 2013.

China, SUA, Japonia, Germania si Coreea de Sud sunt tarile cu cea mai mare productie auto, iar in regiune, Cehia a trecut de 1,1 milioane unitati, iar Slovacia, de 900.000. In Polonia s-au produs 647.000 automobile, in Ungaria 217.000, iar in Romania, 337.000.

Datele OICA privind vanzarile de vehicule pe plan mondial indica 82 milioane, iar diferenta mare fata de productie este data de faptul ca o parte dintre vehiculele construite nu ajung sa fie incluse in cifrele de la innmatriculari, exemple fiind vehicule care ajung la ambasade sau la diverse institutii. In plus, in multe tari nu exista statistici de incredere privind inmatricularile.

Tari in care productia auto a depasit un milion de unitati (sursa - OICA)
Tari in care productia auto a depasit un milion de unitati (sursa - OICA)
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notifica-ma despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments