Acasa BMW Franz Linner, vicepresedinte BMW: Imi place entuziasmul micilor firme romanesti si atitudinea lor tip Zuckerberg

Franz Linner, vicepresedinte BMW: Imi place entuziasmul micilor firme romanesti si atitudinea lor tip Zuckerberg

de Adrian Mitrea

Franz Linner (sursa - 0-100.ro)

Firmele romanesti livreaza un nivel de calitate similar cu cel al companiilor din restul Europei, dar productivitatea este un pic mai scazuta, a declarat Franz Linner, vicepresedinte BMW responsabil de productie, tehnologie si furnizori. Cu mesajul clar ca BMW nu va deschide o fabrica in Romania, Linner a spus ca este fermecat de entuziasmul micilor firme romanesti, in special cele de IT, si de atitudinea lor tip Zuckerberg (Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook – n.r.).

„Am gasit aici calitate foarte buna. Satisface standardele noastre. Companii precum Shaeffler sau Preh au aceleasi standarde de calitate in toate fabricile lor, indiferent daca uzina se afla in Europa sau China, Mexic sau Romania. Sunt aceleasi standarde. (…) Nu am de ce sa ma plang. Romanii tin standardul de calitate ridicat”, a declarat Linner in fata catorva jurnalisti din Romania, aflat intr-o vizita de lucru.

El s-a aratat impresionat de companiile de IT locale, dar si de alte tipuri de furnizori autohtoni.

„Am avut o surpriza placuta. Am descoperit ca exista foarte multe resurse in IT si mult entuziasm la companiile tinere. Imi plac aceste lucruri foarte mult. Este Zukerberg. E bine. Imi place. (…) Sunt 1-2 companii din Brasov cu care am putea incepe o colaborare imediat”, a spus Linner.

La nivel national sunt 50-60 de companii care furnizeaza servicii si componente catre BMW, potrivit oficialului companiei germane.

El a declarat ca ideea unei uzine in Romania si chiar Europa este exclusa, dat fiind faptul ca piata este in scadere si la nivel de industrie se vorbeste despre supracapacitate de productie.

La nivel mondial alte piete cresc, iar in intampinarea acestei cresteri BMW va inaugura o uzina de asamblare in Brazilia, cel mai devreme in doi ani.

Piata romaneasca este interesanta din alte puncte de vedere pentru BMW, insa productivitatea este o problema.

„Salariile din Romania sunt de nivel mediu. Nu este o tara low cost, ci de nivel mediu. Valoarea e buna, dar productivitatea e ceva mai ridicata in alte tari din regiune, cum ar fi Cehia. Am venit aici sa investighez de ce exista acest decalaj intre productivitatea de aici si cea din alte tari. Poate pentru ca salariile sunt mai mici. Poate fi un motiv… Pentru producatori conteaza foarte mult acest aspect, productivitatea, pentru ca degeaba ai forta de munca mai ieftina intr-un loc, daca costurile finale pentru ceva sunt mai mari decat intr-o tara cu sindicate puternice si in care oamenii sunt mai bine platiti”, a explicat Franz Linner, in prima sa vizita in Romania.

Oficialul BMW a spus ca va reveni in Romania, asa cum echipe ale BMW „scaneaza” la fiecare doi ani Europa de Est si alte tari precum Brazilia si Mexic pentru a identifica oportunitati de afaceri.

Cum vede Linner Romania in comparatie cu Mexic?: „In Mexic exista preocupare pentru calitate, ca si aici, dar sunt cu 3-4 ani inainte in ceea ce priveste productivitatea si sistemele de productie”.

Sfaturi pentru companiile romanesti, asociatii si sistem de invatamant: „Trebuie sa existe doi piloni. Inovatia si imbunatatirea continua. Nu doar in productie, ci si in domenii conexe, cum ar logistica, planificare. Daca o cercetare dureaza prea mult, ai intarziat. Trenul este deja in statia urmatoare. E nevoie de ceva mai multa viteza”.

Vicepresedintele BMW Franz Linner s-a aflat in Romania la invitatia Clubului Economic German si a venit pentru o serie de intalniri cu furnizori, autoritati, universitati si asociatii. Evenimentul a avut loc cu sprijinul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. La intalniri a participat si ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu.

Lasa un comentariu