Acasa Foto PARIS LIVE: Standul Opel, „cotropit” de ADAM. Designerul-sef spune pot exista 30.000 de configuratii diferite pentru exterior

PARIS LIVE: Standul Opel, „cotropit” de ADAM. Designerul-sef spune pot exista 30.000 de configuratii diferite pentru exterior

de Adrian Mitrea

Standul Opel la Salonul Auto de la Paris 2012 (sursa - 0-100.ro)

Standul Opel de la Salonul Auto de la Paris (27 septembrie-14 octombrie) are expuse 13 masini ADAM, sub marcile Opel si Vauxhall, acest mic model fiind singurul de la stand. „Am vrut sa aratam prin 13 masini diferite posibilitatile nelimitate de configurare ale lui ADAM”, a declarat pentru 0-100.ro designerul-sef al Opel, Malcolm Ward.

Inca o dovada despre ambitiile pe care Opel le are cu acest nou model este faptul ca un eveniment de avanpremiera a fost tinut in Paris miercuri, 26 septembrie, de la care poti urmari imagini mai jos.

Standul Opel de la Salonul Auto de la Paris este cel mai tineresc pe care l-am vazut de la marca germana vreodata, cu accentul pus pe culoare si jovialitate, semn ca acesta este un nou pas in crearea unor masini mai moderne. Seful de design al Opel, Malcolm Ward, a declarat pentru 0-100.ro ca una dintre sursele de inspiratie pentru ADAM au fost telefoanele mobile, pentru care exista fete si accesorii pe care clientii le pot schimba in functie de tendinte, starea lor de spirit si sezon. 0-100.ro va publica la inceputul lunii octombrie un interviu amplu cu Malcolm Ward.

click aici pentru galeria foto de la standul Opel

Micul ADAM are 3,7 metri lungime, 1,72 metri latime (fara oglinzi) si este disponibil exclusiv intr-o versiune de caroserie cu trei usi, oferind spatiu pentru patru persoane. Pe langa posibilitatile foarte variate de personalizare si design, Opel ADAM se remarca in peisajul auto printr-un plafon cu 63 de LED-uri, care imita cerul instelat, precum si printr-un sistem multimedia de noua generatie (numit IntelliLink – n.r.) care este compatibil atat cu sistemul de operare iOS al Apple, cat si cu Android, plus aplicatiile aferente.

Modelul Opel ADAM va fi disponibil de la inceputul lui 2013 pentru inceput cu trei motoare pe benzina (1,2 litri de 51 kW/70 CP, 1,4 litri de 64 kW/87 CP si 1,4 litri de 74/100 CP), combinate cu o transmisie manuala cu cinci trepte de viteza. Toate sistemele de propulsie sunt disponibile cu pachetul tehnologic ecoFLEX, inclusiv sistemul Start & Stop, ce permite reducerea consumului de carburant prin oprirea automata a motorului la semafor. Ulterior, modelul ADAM va fi prevazut cu o noua generatie de motoare pe benzina de dimensiuni mici, prevazute cu turbocompresor si sistem de injectie directa pentru o eficienta si o performanta sporite. Noul motor va fi combinat cu o generatie complet noua de transmisii manuale cu sase trepte de viteza.

ADAM introduce o noua abordare a nivelelor de echipare. Acestea nu au denumirile cunoscute de la celelalte modele Opel, ci se numesc Jam, Glam si Slam.

“Aceste trei lumi, care inspira stari de spirit diferite, au un potential de personalizare practic nelimitat, oferind o paleta larga de vopsele pentru caroserie, trei culori pentru acoperis, culori diferite pentru interior, elemente decorative si capitonaje variate ale plafonului iluminat cu o retea de LED-uri asemanatoare unor stelute si alte elemente de design premium inspirate si distincte”, spun oficialii  Opel.

Spre deosebire de cele mai multe autovehicule, numele modelui este amplasat pe montantul spate, iar in grila lata a radiatorului, modelul are integrata noua bara cromata in forma de aripa, cu emblema Opel stantata, lansata odata cu noua gama Astra.

Si in partile laterale exista elemente de design caracteristice, precum motivul taisului in partea inferioara a portierei si“unda” clara, specifica marcii, din jurul manerelor portierelor, preluata de la modelul GTC Astra. Farurile includ lumini diurne (DRL) in forma de aripa, specifice marcii Opel. O premiera in segmentul A, atat farurile, cat si luminile spate sunt prevazute cu tehnologie LED, care economiseste energie.

ADAM este primul autovehicul Opel echipat cu un sistem de infotainment de IntelliLink, de ultima generatie, care nu confera doar posibilitatea integrarii smartphone-urilor, ci aduce un plus la capitolul functionalitate, asigurand un confort suplimentar si mai multa flexibilitate decat un sistem conventional. Noul sistem este o premiera in segmentul A, intrucat nu ofera doar conectivitate smartphone pentru Apple iOS, ci este compatibil si cu sistemul de operare Android.

Cu noul sistem IntelliLink in bordul autovehiculului poate fi afisat continutul selectat din smartphone, inclusiv aplicatiile pe baza de internet, precum si navigatia GPS. Sistemul preia continutul si il afiseaza pe ecranul tactil color de inalta rezolutie, cu o diagonala de 7 inch, care asigura, de asemenea, acces rapid si intuitiv la diferite functii de comanda prin intermediul a cinci meniuri usor navigabile.

In plus, noile dispozitive media, precum MP3 playerele, dispozitivele iPod si tabletele pot fi integrate in modelul ADAM, datorita conexiunilor Bluetooth si USB. O priza permite conectarea playerelor audio care nu utilizeaza conexiuni USB sau Bluetooth. Posesorii modelului ADAM pot urmari un film sau o prezentare atunci cand autovehiculul stationeaza.

Pe ADAM, noua generatie a sistemului avansat de asistenta la parcare (APA II) este disponibila in premiera. Soferii pot activa sistemul prin apasarea unui buton de pe plansa de bord, informandu-i in legatura cu posibilele locuri de parcare suficient de mari pentru parcarea autovehiculului. Sistemul preia apoi controlul volanului in mod automat, directionand autovehiculul spre locul de parcare, iar soferul trebuie doar sa actioneze pedala de frana, pedala de ambreiaj si sa schimbe treapta de viteza. Acesta este disponibil intotdeauna in combinatie cu asistentul pentru monitorizarea unghiului mort (SBSA), care utilizeaza, de asemenea, senzori cu ultrasunete. Volanul incalzit reprezinta o alta noutate in segmentul A, contribuind la senzatia premium pe care o confera habitaclul modelului ADAM.

Jantele pot avea dimensiuni intre 15 si 18 inch, iar autovehiculele echipate cu jante de 17 sau 18 inch sunt disponibile standard cu un sasiu sport, pentru un raspuns mai prompt din partea sistemului de directie. Sistemul de servodirectie (EPS) din dotarea modelului ADAM include un mod (City) special pentru oras, care, printr-o apasare de buton, sporeste gradul de asistare a directiei la viteze scazute – o functie deosebit de utila in special la efectuarea manevrelor. Ultima generatie a sistemului avansat ESP este inclusa in dotarea standard a tuturor modelelor ADAM, fiind desavarsita de o varietate de functii secundare utile, cum ar fi sistemul de asistare la pornirea in rampa.

ADAM dispune de airbaguri frontale, laterale si tip cortina, precum si de dispozitive de pretensionare duble pentru centurile de siguranta ale scaunelor din fata. Printre alte dotari de siguranta se numara puncte de ancorare ISOFIX pentru doua scaune, inclusiv Top Tether pentru a monta usor si in siguranta scaunele pentru copii pe bancheta din spate rabatabila fractionat 50:50.

Noul Opel ADAM are premiera mondiala in cadrul Salonului Auto de la Paris (27 septembrie-14 octombrie 2012). Primele modele vor fi disponibile la showroom-uri din ianuarie 2013, iar in Romania va ajunge cel mai probabil in primavara.

Corespondenta de la Paris.

Standul Opel la Salonul Auto de la Paris 2012 (sursa - 0-100.ro)

comenteaza si pe gmclub

Lasa un comentariu