Acasa Dacia Dacia a demarat asamblarea de motoare turbo pe benzina la Mioveni. Capacitatea de productie va atinge 450.000 unitati/an

Dacia a demarat asamblarea de motoare turbo pe benzina la Mioveni. Capacitatea de productie va atinge 450.000 unitati/an

de Vlad Barza

Motorul pe benzina TCe 90 (sursa - Renault)

Pe platforma industriala Dacia a inceput asamblarea motoarelor turbo pe benzina cunoscute sub numele de cod H4, motoare de 0,9 litri si 90 CP care vor echipa atat noile Sandero si Logan, cat si Clio 4, a spus seful Dacia, Jerome Olive. Capacitatea instalata este acum de 300.000 propulsoare/an, insa va creste cu 50%, iar acest motor cu denumirea comerciala TCe 90 este produs doar in Romania.

Este vorba de un motor pe benzina supraalimentat, primul motor turbo pe benzina in trei cilindri al Renault. Propulsorul are 896 cmc, putere de 90 CP la 5.250 rot/minut, iar blocul motor este din aluminiu, nu din fonta, ceea ce face ca greutatea sa scada cu 15 kg.

„Exista doua tipuri de activitati pe care le facem in legatura cu acest motor: am inceput sa-l asamblam dar am inceput si uzinajul principalelor componente, cum ar fi arborele cotit si chiulasa. Pentru moment capacitatea instalata este de 300.000 motoare/an, insa ar urma sa fie ridicata la 450.000 in lunile urmatoare. Acest motor va echipa atat Logan si Sandero, cat si Clio 4„, explica Jerome Olive.

„Motorul este fabricat doar in Romania, in prezent producem 350 de motoare pe zi, urmand sa crestem la 500/zi, aceasta modificare ducand si la dublarea capacitatii turnatoriei, de la 14.000 tone de aluminiu/an, la 25.000 tone/an.”, mai spune Olive.

Seful Dacia mai spune ca proiectul este gestionat de romani fiindca noul director al Uzinei Mecanice este Cornel Olendrariu, iar seful de inginerie este Cornel Ionescu. „Este un binom romanesc care a realizat industrializarea acestui motor”, spune seful Dacia

„Este prima data cand Romaniei i se acorda fabricarea unui motor care nu mai este facut in nicio alta uzina a grupului, ceea ce este o dovada ca Renault are incredere in Romania” a precizat Christopher Kugler, seful regiunii Euromed la Renault.

Oficialii Dacia-Renault nu au furnizat date despre valoarea investitiei pentru productia noilor motoare, insa e parte a programului de investitii de 250 milioane euro anuntat pentru anul in curs.

click aici pentru poze de la standul Dacia de la Paris

Corespondenta de la Paris.

Lasa un comentariu