Acasa Industrie Renault a semnat un acord preliminar pentru constructia unei uzine in Algeria

Renault a semnat un acord preliminar pentru constructia unei uzine in Algeria

de Vlad Barza

(sursa - HotNews)

Renault, companie care negociaza de peste doi ani cu autoritatile de la Alger, a semnat un acord cadru cu acestea pentru constructia unei uzine auto in tara nord-africana, a spus un oficial al companiei franceze, citat de Le Figaro. Discutiile au mers greu fiindca Renault nu s-a inteles cu africanii nici asupra locului si nici legat de rolul pe care noua unitate il va avea. Algeria este o piata mare pentru grup, vanzarile Dacia si Renault trecand de 70.000 de unitati in 2011.

Un oficial de la Renault a confirmat vineri ca pe 25 mai s-a semnat un acord cadru pentru o viitoare uzina in Algeria, insa a adaugat ca se poarta negocieri pentru stabilirea unui text definitiv care sa lamureasca toate aspectele.

Oficialul Renault spune ca uzina va produce masini pentru Algeria, iar le Figaro scrie ca se vor fabrica modele precum Symbol si Clio 2.

Din 2010 se poarta discutii intre Renault si Algeria, iar principala neintelegere tinea de faptul ca autoritatile voiau ca uzina sa fie amplasata la peste 350 km de capitala Algeriei, in zona orasului Jijel, iar Renault insista ca uzina sa fie langa capitala Alger, intr-o zona cu mai multi furnizori si cu mana de lucru calificata.

Uzina algeriana va fi diferita de cea deschisa recent in Maroc. Cea algeriana ar avea o capacitate de cateva ori mai mica – circa 75.000/an , fata de 400.000/an cea din Maroc – si mai ales ar urma sa asambleze doar pentru piata interna unde Renault este lider la vanzari. Uzina din Maroc a fost gandita pentru export si va produce o serie de modele care vor fi facute doar acolo.

Uzina ar putea incepe asamblarea la 18 luni din momentul semnarii acordului oficial intre parti, iar la inceput gradul de integrare locala ar urma sa fie de 20% si apoi sa ajunga la 60%.

Algeria si-a castigat independenta acum jumatate de secol si ocupa un teritoriu urias de 2,3 milioane kmp (cam de zece ori mai mult decat Romania). Populatia este de 37 milioane.

In Algeria s-au vandut 55.000 de masini Renault anul trecut si 19.000 Dacia, iar tara din nordul Africii este cea mai mare destinatie de export pentru indienii de la Maruti care au trimis acolo 17.000 de masini in anul fiscal 2011-12.

Lasa un comentariu