Acasa Siguranta Auto STUDIU: Soferii tineri sunt mai predispusi decesului in accidente atunci cand au in masina pasageri adolescenti

STUDIU: Soferii tineri sunt mai predispusi decesului in accidente atunci cand au in masina pasageri adolescenti

de Adrian Mitrea

Accident (sursa - Road Safety Analysis)

Adolescentii au sanse mai mari sa moara intr-un accident rutier atunci cand au ca pasageri in masina tineri de varsta lor, in timp ce prezenta in automobil a unui adult de 35 de ani reduce cu 50% sansele ca soferul adolescent sa fie implicat in orice fel de eveniment rutier, potrivit concluziilor unui studiu realizat in SUA de Fundatia AAA pentru Siguranta Rutiera.

Concret, studiul arata ca la fiecare mila parcursa cu masina soferii de 16 si 17 ani au sanse mai mari sa moara intr-un accident rutier atunci cand sunt insotiti in automobil tot de adolescenti, fata de situatia in care tinerii soferi ar fi singuri in masina.

Riscul de deces creste cu 44% daca in automobil se afla un singur pasager cu varsta mai mica de 21 de ani, riscul este dublu cu doi astfel de pasageri, iar in cazul in care sunt trei sau mai multi pasageri adolescenti in masina riscul de deces pentru sofer creste de patru ori. Punctul de referinta este situatia in care soferul de 16 sau 17 ani ar conduce singur in masina.

Pe de alta parte, prezenta in automobil a unui adult in varsta de 35 de ani sau mai mare este asociata cu reducerea cu 50% a riscului ca soferul tanar sa fie implicat in orice fel de eveniment rutier. Mai mult decat atat, prezenta unui adult reduce cu 60% riscul ca adolescentul de la volan sa moara intr-un accident auto.

Studiul a fost realizat pe date culese in perioada 2007-2010. In aceasta perioada au fost raportate de Politie 14.656 accidente, iar 2.266 adolescenti cu varste de 16 si 17 ani au murit in evenimente rutiere.

Lasa un comentariu