Acasa Romania Compania care a inventat segmentii de motor lanseaza noi astfel de piese: Consum de ulei redus cu pana la 50%, frecarea cu 15% mai mica

Compania care a inventat segmentii de motor lanseaza noi astfel de piese: Consum de ulei redus cu pana la 50%, frecarea cu 15% mai mica

de Adrian Mitrea

Segment Goetze LKZ (sursa - Federal Mogul)

Producatorul de componente auto Federal Mogul a lansat segmentul de motor LKZ din gama Goetze, pentru ungerea motorului, care reduce consumul de ulei cu pana la 50% comparativ cu segmentii conventionali, frecarea fiind si ea redusa cu 15%.

Conceput pentru motoare echipate cu tehnologie LKZ de la bun inceput, segmentul asigura o tensiune scazuta care permite reducerea frecarii dintre perete (camasa) si segment. Acest fapt imbunatateste nu doar consumul de combustibil, dar si performanta si durata de viata a masinii.

Impactul noului tip de segment Goetze pe piata pieselor de schimb a fost recent recunoscut in cadrul premiilor Automotive News PACE Awards, fiind premiat la categoria produse inovative – categorie care rasplateste inovatiile la produse care au un impact semnificativ pe piata si care redefinesc regulile in industria auto.

Durabilitatea noului segment Goetze LKZ si performanta acestuia a fost dovedita pe motoare diesel testate o perioada lunga de timp, iar acum segmentul este introdus ca echipament standard la mai multe motoare pe benzina ale constructorilor de vehicule. Pe masura ce motoarele cu injectie directa devin mai comune, segmentii de piston LKZ ajung sa joace un rol tot mai important pe piata pieselor de schimb pentru prim montaj (OE).

Secretul noii tehnologii consta in designul deosebit al suprafetelor de sprijin ale segmentului, in trepte si tesite in zona muchiei de contact. Spre deosebire de segmentii conventionali, tehnologia LKZ asigura mai putina rezistenta cand pistonul este in cursa de compresie, reducand pierderile prin pompare. Acest mecanism reduce pierderile generate de frecare si readuce uleiul in baia de ulei intr-o maniera eficienta.

In functie de nivelul de uzura acceptat de catre producatorii de motoare, segmentii LKZ utilizeaza o varietate de tratamente de suprafata. Printre acestea sunt si tratamentele CKS (acoperire ceramica cromata) si GDC (Goetze Diamond Coating), care protejeaza periferia inelului impotriva frecarii, minimizand uzura si permitand segmentului de ungere sa functioneze corect pe intreaga durata de viata a motorului.

Fondata in 1899, compania Federal Mogul a avut vanzari de 6,9 miliarde dolari in 2011. Compania are 45.000 angajati in lume si in 34 de tari la nivel global functioneaza un total de 103 fabrici, 17 centre tehnice si 18 centre de distributie. Cele mai mari venituri din Europa (43% sau 3 miliarde dolari), SUA si Canada fiind pe locul al doilea (38% sau 2,6 miliarde dolari).

Piesele auto comercializate de Federal Mogul in Europa provin din fabrici de pe Continent, iar cele mai cunoscute marci ale grupului pe piata din Romania sunt Champion (stergatoare, bujii), Moog (elemente de suspensie), Ferodo (frane), Nural, AE, Beral, Payen (garnituri), Goetze (garnituri si simeringuri) si Glyco (cuzineti). Produsele comercializate de Federal Mogul, prin marcile sale, acopera in proportie de aproape 100% parcul de automobile existent in Europa.

Federal Mogul, prin marca Ferodo, este unul dintre furnizorii de prim montaj (OE) pentru placutele de frana montate pe automobilele Dacia produse la Mioveni.

Diferente intre un segment de ungere conventional si Goetze LKZ (sursa - Federal Mogul)

Segment Goetze LKZ (sursa - Federal Mogul)

Lasa un comentariu